Kako do nedodirljivih u BiH?

O policijskim akcijama „Lutka“ i „Bos“ govori se kao o „početku kraja organiziranog kriminala u BiH“. Eksperti zato smatraju da bi one u konačnici trebale rezultirati hapšenjem visokih političkih zvaničnika.

Kako je organizirani kriminal u najvećem broju slučajeva povezan sa zvaničnicima u vlasti, predsjedavajući Odbora direktora Transparency Internationala BiH Emir Đikić strahuje da bi to moglo ugroziti aktuelne policijske akcije ili umanjiti njihove konačne rezultate. „To znači da postoji mogućnost da bi političke veze, ukoliko ne budu otkrivene i pohapšene, mogle obustaviti ove akcije na nivou tužiteljstva ili suda“, upozorava Đikić.

Dosadašnja praksa je pokazala da su mnogi bivši ili aktuelni zvaničnici protiv kojih su vođene istrage ili pokrenuti sudski procesi ostali „nedodirljivi“. Novinar Senad Pećanin tvrdi da je najozbiljniji oblik organiziranog kriminala onaj koji je vezan za same vrhove vlasti.

Senad Pećanin: „Akcija je tempirana u predizborne svrhe“

„Kada je nova vlast u BiH napokon na jedvite jade formirana, državno Tužiteljstvo je u samo sedam dana odbacilo i pepustilo nižim tužiteljstvima vrlo ozbiljne istrage i sve prikupljene dokaze o organiziranom kriminalu lidera tri najmoćnije političke stranke u BiH. Govorim o lideru Socijaldemokratske partije BiH Zlatku Lagumdžiji i aferi ‘reket’, o dokumentiranim optužbama za kriminal predsjednika Republike Srpske (RS) Milorada Dodika u vezi sa izgradnjom zgrade Vlade RS-a te mnogobrojnim aferama i dokazima koji su vezani za lidera Hrvatske demokratske zajednice BiH Dragana Čovića“, kaže Pećanin.

„Dokle god su najviši politički čelnici nedodirljivi, borba protiv organiziranog kriminala nema šanse za uspjeh“, tvrdi Pećanin. On smatra da su aktuelne policijske akcije „tempirane u predizborne svrhe vladajućih stranaka kako bi se stvorio utisak da vlast nešto radi na suzbijanju kriminala“.

Nermin Pećanac: „Daleko smo od kraja borbe protiv kriminala“

U zemlji u kojoj je za razliku od kriminala puno toga neorganizirano, teško je boriti se protiv kršenja zakona, kaže bivši ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo i predsjednik Socijaldemokratske unije (SDU) Nermin Pećanac.

„Sve dok ne dođemo do ljudi iz vrha koji stvaraju ambijent pogodan za djelovanje kriminalaca, ne možemo govoriti o kraju organiziranog kriminala u BiH. Ovo je dobra policijska akcija koju treba pohvaliti i podržati. To je dobar početak koji ohrabruje, ali daleko smo mi od kraja borbe protiv organiziranog kriminala“, kaže Pećanac.

Navodno, jedan od ciljeva policijske akcije „Lutka“ je i hapšenje kontroverznog biznismena Nasera Keljmendija koji je prije dva mjeseca dospio na „crnu listu“ američke adimistracije. Prema nezvaničnim informacijama, Keljmendi je utočište našao u rodnom gradu Peći na Kosovu, a ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović najavio je raspisivanje međunarodne potjernice.

DW

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: