Kafa skuplja za 12 posto

Cijene svih vrsta kafe, osim “Grand” i “Donkafe”, u BiH više su za 12 posto, usljed poskupljenja ovog artikla na svjetskom tržištu, kao i rasta vrijednosti dolara prethodnih mjeseci, koja se drastično povećala u odnosu na euro

Marko Baban, predsjednik Odbora Grupacije prerađivača i distributera kafe BiH, kaže da jedino “Grand” i “Donkafa”, koji pokrivaju oko 40 odsto tržišta BiH, nisu povećali cijene.

– Osim viših cijena kafe na svjetskom tržištu imamo veliki problem sa ilegalnim uvozom kafe, kao i velikim porezima države, pa tako kada se sve izračuna od jednog kilograma kafe 50 posto prihoda ide na te poreze – rekao je Baban za Nezavisne novine.

Manji domaći prerađivači kafe već su tokom proteklih mjeseci u nekoliko navrata dizali cijenu, dok su veći prerađivači čekali stabilizaciju svjetskih cijena, do kojih, ipak, nije došlo.

U Grupaciji tvrde da se na tržištu pojavljuje nelojalna konkurencija koja prodaje jeftinu sirovu i prženu kafu sumnjivog sadržaja, pa se dešava da se s kafom zamješavaju razni surogati, poput ječma i soje, i na taj način obmanjuju potrošači.

Mesud Lakota, sekretar Udruženja za zaštitu interesa potrošača BiH, rekao je da u BiH odavno postoji problem sa svim vrstama akcizne robe, pa tako i sa kafom.

– Kod nas se nikako ne može ući u trag odakle se uvozi kafa, ja sam nekoliko puta pokušavao. Stvoren je monopol nad uvozom i taj monopol sve diktira. A BiH je, inače, veliki potrošač kafe – naglasio je Lakota, dodajući da trenutno kilogram kafe košta oko 11 maraka prosječno, dok je ranije koštao po sedam, osam maraka.

Trenutne cijene kilograma kafe u Srbiji su od 12 do 13 maraka, u Hrvatskoj od 13 do 15 maraka, a u BiH od 10 do 15.

(Nezavisne novine)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: