Kada se nezaposleni koji odbiju posao posredstvom biroa brišu iz evidencije i gube sva prava

Nezaposlene osobe u našoj zemlji koje se nalazi na birou za zapošljavanje obavezne su da se redovno javljaju na biro, aktivno traže posao, a ukoliko odbiju odgovarajući posao ponuđen posredstvom službe za zapošljavanje, mogu biti skinuti s evidencije nezaposlenih, potvrdili su nam u zavodima za zapošljavanje. Samim tim gube pravo i na zdravstveno osiguranje koje su imali putem biroa.

U prošlom mjesecu u Zeničko-dobojskom kantonu iz razloga odbijanja ponuđenog posla, s evidencije nezaposlenih brisane su dvije osobe, a u RS-u prošle godine iz istih razloga s evidencije nezaposlenih je izbrisano 18 osoba.

– Obaveza nezaposlene osobe, pored ostalog, je da se redovno javlja službi za zapošljavanje, da redovno podnosi molbe poslodavcima za posao i da se javlja na oglase i konkurse. Obaveza službe za zapošljavanje, odnosno biroa rada, je da nakon podnesene prijave o potrebi za radnicima (obrazac E-4), od poslodavaca poziva i upućuje nezaposlene osobe poslodavcima koji su iskazali potrebu za zapošljavanjem novih radnika. U tom obrascu pored 32 podatka, stoji i traženo zanimanje – govori nam Sehadet Hadžić, rukovodilac Odjeljenja za posredovanje u zapošljavanju JU Služba za zapošljavanje Zeničko-dobojskog kantona.

– Zakonom o posredovanju u zapošljavanju i socijalnoj sigurnosti nezaposlenih osoba, nije propisano koliko puta nezaposlena osoba može odbiti “odgovarajući” posao. Postavlja se pitanje šta je odgovarajući posao? Uzimajući u obzir i ponuđenu plaću, koja spada u “odgovarajući posao” od poslodavaca u realnom sektoru, da li je realno brisati osobu sa evidencije koja ima odgovarajuću stručnu spremu i ponuđenu plaću daleko ispod prosječne plaće u FBiH? – riječi su Hadžića.

Dodaje kako su u prošlom mjesecu dvije osobe brisane sa evidencije nezaposlenih jer su odbile ponuđene poslove.

Razgovarali smo i sa Harisom Čuljevićem, portparolom Zavoda za zapošljavanje FBiH.

– U skladu sa Zakonom o posredovanju u zapošljavanju i socijalnoj sigurnosti nezaposlenih osoba, Služba za zapošljavanje prestaje voditi osobu kao nezaposlenu u osnovnoj evidenciji ako ta osoba, između ostalog, odbije odgovarajući posao. Možemo reći da je broj takvih osoba zanemariv u odnosu na broj ukupno brisanih osoba iz evidencije nezaposlenih kojih je u 2018. godini bilo 140.511. Od tog broja, zbog zaposlenja su brisane 97.383 osobe, dok su ostale osobe, uglavnom, brisane zbog neredovnog javljanja službi za zapošljavanje, zatim stjecanja uvjeta za penziju, preseljenja na drugo područje, te zbog ostalih razloga – rekao nam je Čuljević.

Teodor Savić, portparol Zavoda za zapošljavanje RS-a nam je kazao kako je u posljednjih godinu dana sa evidencije nezaposlenih brisano 18 osoba koje su iz neopravdanih razloga odbile posao ponuđen posredstvom biroa.

– Članom 43. Zakona o posredovanju i zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti regulisano je da se nezaposlena osoba briše sa evidencije ukoliko neopravdano odbije da prihvati ponuđeno zaposlenje u mjestu prebivališta, ili na udaljenosti do 50 kilometara od mjesta prebivališta, ili na udaljenosti do 50 kilometara od mjesta prebivališta, koje odgovara njegovim stručnim kvalifikacijama i radnoj sposobnosti. U posljednjih godinu dana, zbog toga sa evidencije je brisano ukupno 18 osoba. Ukoliko ovaj broj uporedimo sa ukupnim brojem osoba koja se godišnje brišu sa evidencije nezaposlenih osoba po raznim osnovama, možemo zaključiti da je brisanje zbog odbijanja zaposlenja vrlo rijetka pojava – rekao nam je Savić.

(Faktor)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: