Kada će pasti i ostale cijene?

Pojeftinjenje nafte na svjetskom tržištu uvjetovalo je i pad cijena ovog energenta u BiH.
Međutim, to nije izazvalo lančana pojeftinjenja hrane i drugih artikala. Podsjetimo, u ranijem periodu, gotovo po pravilu, rast cijena nafte brzo je donosio i rast cijena roba široke potrošnje, jer su se trgovci pravdali višim troškovima proizvodnje, transporta…
Kako objašnjava Gordana Bulić, predsjednica Udruženja potrošača Tuzlanskog kantona, očekuje se da pad cijena ovog važnog energenta utječe i na pad cijena artikala koje potrošači svakodnevno kupuju.
– Ti proizvodi u svojoj cijeni skoro uvijek imaju i troškove energenata, posebno ako se radi o proizvodima u čijojje proizvodnji potrebna termička obrada. U cijeni koštanja su i troškovi prijevoza sirovina, unutrašnjeg transporta kod proizvođača, troškovi prijevoza u prodaji i distribuciji do maloprodajnog mjesta. Ovi troškovi se mogu kretati od 10 do 90 posto cijene koštanja, zavisno od vrste proizvoda – pojasnila je Bulić.
S druge strane, prema analizama ekonomskih stručnjaka, teško je ubrzo očekivati pad cijena hrane. Ekonomski analitičar Zlatko Hurtić ističe da pad cijena nafte nikad automatski ne prouzrokuje pad drugih cijena.
– Prije svega, niža cijena nafte ima utjecaj na pad cijena kada su u pitanju transport i grijanje, a što se tiče poljoprivrednih namirnica, nafta utječe manjim dijelom u njihovom kreiranju. Ali, ako je cijena nafte u padu duži period, onda se dešava da dolazi do korekcija u cijenama životnih namirnica – navodi Hurtić.

 

 

 

(Dnevni avaz)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: