Još nije poznato da li će vozači u BiH nastaviti sa plaćanjem bespotrebnih stikera za automobile

Radna grupa za procjenu ukidanja stiker naljepnica za automobile u BiH još uvijek nije donijela odluku da li će ovi stikeri biti ukinuti ili ne. Radnu grupu predložilo je Vijeće ministara BiH.

Stikera u BiH nema već neko vrijeme. Vozači umjesto njih, prilikom registracije vozila, dobiju papir na kojem piše datum važenja registracije, što svakako piše i u saobraćajnoj dozvoli. Pa je i ovaj papir bespotreban, jednako kako je bespotreban i stiker.

Šta su autostikeri i kome oni uopće služe? Stručnjaci za saobraćaj objašnjavaju kako austostikeri koji se koriste u Bosni i Hercegovini nikome ne koriste. Ipak, vozač prilikom registracije vozila za stiker plaća pet KM. Na oko skoro milion automobila, koliko ih ima u BiH, vozači plate oko pet miliona KM svake godine.

Ideja je bila da policija na osnovu stikera prati da li je vozilo registrovano. U praksi to ne funkcioniše. Policajac koji zaustavi vozilo valjanost registracije vidi u saobraćajnoj dozvoli. Vozači će potvrditi kako policija na stikere nikada i ne obraća pažnju.

Prije nekoliko mjeseci “oboren” je tender za štampanje novih naljepnica, nakon što se jedan od ponuđača žalio na regularnost prilikom izbora firme koje je trebala štampati stikere. Novi tender još nije raspisan. U međuvremenu komisija preispituje da li će se ovi stikeri uopće više i štampati za potrebe bh. vozača, piše NAP.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: