Još nema dogovora o popisu, sljedeći pokušaj u ponedjeljak

Sjednica Centralnog popisnog biroa nije donijela konačna rješenja. Svi ključni dokumenti za nastavak obrade rezultata popisa stanovništva te objavu konačnih rezultata, ipak nisu usvojeni, a vrijeme curi. Naredna sjednica Popisnog biroa je u ponedjeljak.

Svi akteri bili su vrlo jasni: treba ispoštvovati zakon. Jedinstveni program, koji je prethodno predložila Agencija za statistiku BiH, u skladu je – kažu – i sa zakonom, preporukama i međunarodnim statističkim standardima. Iz Republike Srpske i uoči sjednice su, premda spremni na rad, bili s rezervom. Ponovo pitanje broj 40.

“Pitanje broj 40 je jako važno i to je suštinska tema: mjesto rada i školovanje. Je li moguće da neko radi daleko i da ima dnevni odmor u Bosni i Herceogivni”, izjavila je Radmila Čičković, direktorica Republičkog zavoda za statistiku RS-a.

Pitanje 40, koje ukazuje na mjesto rada ili školovanja stanovnika, iz RS-a drže važnim za konačnu ocjenu i broj stanovništva. Ipak, stručnjaci drže kako to pitanje nije ključno, a niti relevantno. “Ne znam šta RS traži. To su dali eksperti, IMO tim. Nije to dao ni Bošnjak, ni Hrvat, ni Srbin, nego stranci. Moja ocjena je da to nije relevantno, treba se samo držati pitanja od 1 do 7, popisnice P1, komentar je demografa Hasana Zolića.

Iz Agencije za statistiku BiH bili su vrlo principijelni i jasni, pozivajući se na zakon, no ništa manje od ostalih. Kažu, sviđalo se to nekome ili ne – trebamo imati tačne podatke.

“Statistika nije nešto oko čega se možemo dogovarati, ona ima svoja pravila. S druge strane, sve tri statističke institucije moraju ispoštovati međunarodne standarde za popise da bi on bio validan“, napominje Mirsada Adembegović, stručna savjetnica za odnose s javnošću Agencije za statistiku BiH.

Federalni zavod za statistiku također, kako kažu, u potpunosti prihvata međunarodne statističke standarde.

“Stav Federalnog Zavoda za statistiku i Popisnog biroa je u potpunosti jasan, a to je poštivanje međunarodnih preporuka i preporuka Međunarodnog monitoring tima“, istakao je Emir Kremić, direktor Zavoda za statistiku FBiH.

Valja na kraju podsjetiti da je zakonom predviđen rok za objavu rezultata popisa – 1. jula ove godine, do kojeg nas dijele tek četiri mjeseca. Vremena je još malo, a novca uloženo mnogo: 50 miliona maraka.

federalna.ba

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: