JOŠ NE GOVORIMO O EPIDEMIJI GRIPE, NEGO O REGIONALNOJ RAŠIRENOSTI

Prema podacima sa kojima raspolaže Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH, aktivnost sezonske gripe u posljednje dvije sedmice raste.

U skladu s preporukama Svjetske zdravstvene organizacije i Evropskog centra za kontrolu bolesti  prate se epidemiološke, kliničke i virusološke karakteristike gripe.

“Prema smjernicama za prijavljivanje gripe, u posljednjih šest sedmica povećana je regionalna aktivnost akutnih respiratornih infekcija (ARI) odnosno oboljenja sličnih gripi (ILI) na području četiri kantona (Zapadno-hercegovački, Sarajevski, Unsko-sanski, Zeničko – dobojski kanton).

Ukupno je dosad prijavljenih 11.400 akutnih respiratornih infekcija (ARI) i 4.030 bolesti sličnih gripi (ILI). Još ne govorimo o epidemiji gripe nego o regionalnoj raširenosti”, kazala je FENI dr. Mirsada Mulaomerović iz Zavoda za javno zdravstvo F BiH.

Virus je laboratorijski potvrđen u Institutu za mikrobiologiju KCUS-a. Od ukupno 48 testiranih uzoraka, 77 posto je pozitivno na virus gripe. U cirkulaciji su tri virusa gripe, dva tipa virusa A (H1 i H3) i virus gripe tip B. Predominira virus gripe A (H3). Svi izolirani virusi odgovaraju kombinaciji virusa koji se nalaze u vakcini protiv gripe, za ovu sezonu.

Sezonsku gripu karakterizira spektar simptoma, od blagih do teških s lošim ishodom. Simtomi su visoka temperatura, kašalj (obično suhi), glavobolja, bolovi u mišićima i zglobovima, malaksalost, grlobolja i curenje nosa. Većina ljudi se oporavi i simptomi prestaju u roku od sedam dana i bez liječničke pomoći.

Međutim postoji značajan broj onih s komplikacijama koji trebaju bolničko liječenje.

Malo je poznato o učincima epidemije gripe u zemljama kao što je naša, zato je potreban oprez, naročito za djecu mlađu od dvije godine, trudnice, osobe dobi 65 godina i starije, ljude bilo koje dobi s određenim medicinskim problemima, kao što su hronični poremećaji plućnog i kardiovaskularnog sistema, metabolički poremećaji (uključujući prvenstveno šećernu bolest), poremećaji rada bubrega, te osobe s oslabljenim imunitetom.

Iz Zavoda ponovo naglašavaju da je najefikasniji način da se spriječi bolest vakcinacija trivalentnom, sezonskom vakcinom protiv gripe.

Prema smjernicama SZO i Centra za zarazne bolesti trebaju se vakcinisati svi u dobi od šest mjeseci i stariji, osim u slučajevima kad postoje kontraindikacije za vakcinaciju.

“Vakcinacija se preporučuje i sad kad je virus gripe aktivan, osobito za rizične skupine”, ističe dr. Mulaomerović i među ostalim mjerama preporučuje održavanje higijene okoline, provjetravanje prostorija, te dezinfekciju površina.

(Fena)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: