Još 15 dana za formiranje parlamentarne većine u BiH

Predsjednici i predstavnici 12 političkih stranaka zastupljenih u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH nisu danas u Sarajevu postigli dogovor o sazivanju nastavka konstitutivne sjednice ovog doma, ali su zaključili da se sve parlamentarne stranke u roku od 15 dana izjasne imaju li potrebnu parlamentarnu većinu za opšte odlučivanje i entitetsko glasanje.

Prema riječima privremenog predsjedavajućeg Predstavničkog doma Adnana Bašića, dostavljanjem odgovora o tome da imaju potrebnu parlamentarnu većinu njemu bi bilo omogućeno da sazove nastavak konstitutivne sjednice.

Ukoliko u datom roku stranke ne dostave odgovor da imaju parlamentarnu većinu, dogovoreno je da privremeni predsjedavajući ponovo sazove sastanak predsjednika i predstavnika 13 stranaka zastupljenih u Predstavničkom domu.

Milorad Živković iz SNSD-a istakao je da u ovoj stranci smatraju da ne treba zakazivati konstitutivnu sjednicu Predstavničkog doma ad hok, dok se ne definiše parlamentarna većina i da nije dobro napraviti privremeno rješenje kao što su to neki predlagali.

SNSD za privremena rješenja

“Ta privremena rješenja mogu BiH i konstituisanje institucija, podrazumijevam i Predstavnički dom, Dom naroda i Vijeće ministara, još više da prolongiraju“, istakao je Živković.

Predsjednik SDS-a Mladen Bosić ocijenio je da je problem sukob dva koncepta – jednog koji zastupa SDP, koji tvrdi da ima legitimitet da predstavlja bilo koji narod, i dva HDZ-a, koji smatraju da legitimitet ima onaj koji ima najveći broj glasova iz jednog naroda.

On je dodao da danas nije prihvaćen prijedlog SDS-a da se kolegijumi parlamentarnih domova – ukoliko po formiranju Doma naroda ne bude moguće formiranje koalicije – formiraju po veličini stranaka, što u ovoj stranci vide kao rješenje za deblokadu parlamenta.

Prijedlog SDP-a bio je da treba hitno konstituisati Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH ne prejudicirajući parlamentarnu većinu.

“Nema razloga da se čeka konstituisanje Doma naroda da bi se konstituisao Predstavnički dom jer procedura izbora Savjeta ministara zavisi od Predstavničkog doma”, objasnio je prijedlog SDP-a predsjednik ove stranke Zlatko Lagumdžija.

Zamjenik predsjednika SDA Asim Sarajlić konstatovao je da je očito da nema kapaciteta da sjednica Predstavničkog doma bude nastavljena.

Zajednička platforma

“Potpisnici smo platforme i otvoreni za sve na državnom nivou da pokušamo napraviti zajedničku platformu”, rekao je Sarajlić.

Božo Ljubić je, govoreći u ime HDZ-a 1990 i HDZ-a BiH, ocijenio da ni za dvije sedmice neće biti postignut dogovor ako se razgovori ne vrate u okvir koji odražava duh BiH.

On je istakao da je za formiranje parlamentarne većine neophodno da ona ima ukupni kapacitet i entitetsku većinu, da ima legitimitet svakog konstitutivnog naroda i da bude maksimalno kompatibilna sa nižim nivoima vlasti u Federaciji BiH.

Predsjednik PDP-a Mladen Ivanić ne očekuje da će u narednih 15 dana biti nešto riješeno i smatra da odgovornost treba da snose stranke koje imaju najviše poslanika.

Idealno loše

Za predsjednika Saveza za bolju budućnost Fahrudina Radončića rješenje treba tražiti između tri bloka – jednog koji čine SDP i potpisnici platforme, srpskog bloka sastavljenog od SNSD-a i SDS-a i trećeg bloka u kojem su dva HDZ-a.

“Idealno bi bilo da ova tri bloka sjednu i pokušaju pronaći kompromis i rješenje”, zaključio je Radončić.

Od 13 parlamentarnih stranaka samo Stranka za BiH nije imala svog predstavnika na današnjem sastanku.

(Sarajevo-x.com)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.