Jedna riječ – Katastrofa!

Nevladina udruga Centri civilnih inicijativa (CCI) u današnjem izvještaju koji se odnosi na zapažanja o učincima državnog parlamenta i vlade u četvorogodišnjem mandatu navela je na pres-konferenciji u Sarajevu da su te razine vlasti bile neefikasne i neučinkovite, a unatoč tome su njezini zastupnici uživali visoka primanja.

Jednom riječju, rezultate državnog parlamenta i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Centri civilnih inicijativa ocjenjuju – katastrofalnim.

Udruga je pozvala birače Bosne i Hercegovine da na predstojećim općim izborima 3. listopada dobro razmisle žele li mijenjati takvo stanje u zemlji ili zadržati postojeću vlast.

– Danas se u BiH živi lošije nego prije četiri godine, siromaštvo i nezaposlenost nisu smanjeni, gospodarski rast nije na potrebnoj razini, detalji su iz izvještaja.

Parlamentarna skupština BiH je svoje godišnje programe rada u proteklom mandatu, usvajane inače sa zakašnjenjem od 2,5 do 6,5 mjeseci, realizirala sa skromnih 30 do 40 posto.

Još gora je situacija s donošenjem zakona.

– U protekle četiri godine Parlamentarna skupština BiH nije usvojila ni trećinu planiranih zakona, ali su zato, neovisno od katastrofalnih rezultata, parlamentarci sami sebi povećali plaće čak za 108 posto u 2008. godini, osiguravši sebi tako mjesečna primanja u iznosima od nevjerojatnih 5.500 do 7.500 KM. To znači da za jedan mandat zarade između 200.000 do 300.000 KM, tvrdi ova nevladina organizacija.

Vijeće ministara je, pak, za nepune četiri godine mandata reliziralo tek 40 posto planiranih aktivnosti, dok su u isto vrijeme plaće dužnosnika više za 100 posto nego u 2007. godini.

– Kulminacija loših rezultata ove razine vlasti dogodila se u ovoj godini, kada je programom rada planirano 66 zakona, a nakon isteka osam mjeseci bilo realizirano samo osam, navode iz Centra civilnih inicijativa.

bitno.ba

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: