Jedna osoba umrla od H1N1, tri u teškom stanju

Pacijent zaražen virusom gripe H1N1 umro je u Sarajevu u noći između srijede i četvrtka, potvrđeno je u petak u sarajevskoj Općoj bolnici “Abdulah Nakaš”.

U RS su registrovane četiri osobe zaražene ovim virusom. Dvije su smještene na intenzivnu njegu u Kliničkom centru Banjaluka, a dvije mlađe osobe u Kliniku za infektivne bolesti.

U Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS) na liječenju su dva pacijenta zaražena virusom gripe H1N1, od ukupno pet osoba iz FBiH kod kojih je zadnjih dana laboratorijski potvređna infekcija ovim virusom. Svi zaraženi u FBiH su s područja Kantona Sarajevo.

“Mlađi pacijent je na intenzivnoj njezi. Priključen je na aparate i teško da će preživjeti, a drugi pacijent je na Infektivnom odjeljenju. Povećan je broj pacijenata sa raspiratornim oboljenjima”, kazala je glasnogovornica KCUS-a Biljana Jandrić.

Muškarac koji je umro u bolnici “Abdulah Nakaš” primljen je u srijedu ujutro s jakom upalom pluća.

“Pacijent je bio star 65 godina. Bio je u teškom stanju, a klinička slika bila je teška i on, nažalost, nije preživio”, rekao nam je Bakir Nakaš, direktor Opće bolnice “Abdulah Nakaš”, istakavši da je povećan broj pacijenata koji se na Urgentni odjel ove bolnice javljaju zbog problema s raspiratornim organima.

Iz Ministarstva zdravlja FBiH saopštili su da se u narednom periodu može očekivati širenja virusa i povećanje broja oboljelih, zbog čega su stanovništvu preporučili pojačanu ličnu higijenu.

Jelena Ravlija, direktorica Zavoda za javno zdravstvo FBiH, ističe da će kompletne podatke o oboljelima od virusa gripe H1N1 imati tek u ponedjeljak, jer je tek formiran štab koji će prikupljati informacije.

“Što se tiče vakcina protiv ove gripe, njih je bilo dovoljno, ali pacijenti nisu bili zainteresirani da se vakcinišu. Mislim da vakcina još ima u Sarajevu”, rekla je Ravlija.

Iz Ministarstva zdrvlja i socijalne zaštite RS kažu da je za inficirane u ovom entitetu dijagnoza postavljena na osnovu kliničkih znakova i brzih testova.

“Jedan slučaj je potvrđen u Institutu za imunologiju i virusologiju ‘Torlak’ iz Beograda, a ostali uzorci poslati su na dodatnu potvrdu”, kazali su u Ministarstvu.

Savjetovali su građanima da ostanu kod kuće ukoliko primijete blaže simptome gripe kao što je grebanje u grlu, suvi nadražajni kašalj, curenje iz nosa, kijavicu, umjereno povišenu temperaturu ispod 38,5 stepeni Celzijusa.

“Građani koji imaju ove simptome treba da miruju, i njeguju se kod kuće sve do potpunog oporavka, uz maksimalno ograničavanje svih kućnih i drugih kontakata. Koristite terapiju koja podrazumijeva nadoknadu tečnosti, upotrebu lijekova za sniženje temperature, kao i uzimanje vitamina, svježeg voća i povrća”, preporučili su iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS.

Svi članovi domaćinstva u kojem se nalazi oboljeli moraju da ispiraju grlo i čiste nos slanom i toplom vodom i da održavaju higijenu ruku.

Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje i upotrebu zaštitnih maski kod učestalih i bliskih kontakata s oboljelim osobama.

“Ukoliko vam se zdravstveno stanje pogorša ili vam se odmah jave simptomi poput temperture preko 38,5 stepena Celzijusa, suvog nadražajnog kašlja, grlobolje, malaksalosti, glavobolje, kijavice, bolova u mišićima i zglobovima i proliva, potrebno je da se odmah telefonski posavjetujete sa doktorom porodične medicine, a potom, prema njegovoj preporuci, nastavite dalje liječenje. Ovo se posebno odnosi na trudnice i osobe koje boluju od neke hronične bolesti”, poručili su iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS.

(Nezavisne novine)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: