Jasmila Žbanić proglašena najboljom rediteljicom, a Jasna Đuričić najboljom glumicom Evrope u 2021.godini

Film “Quo vadis, Aida” bh. rediteljice Jasmile Žbanić, proglašen je najboljim evropskim filmom 2021. godine večeras u Berlinu na dodjeli 34. Evropske filmske nagrade. Jasmila Žbanić je proglašena za najbolju rediteljicu, a Jasna Đuričić za najbolju glumicu u Evropi za 2021. godinu.

Od ukupno devetnaest kategorija, “Quo Vadis, Aida?” nominovan je u čak četiri – za najbolji evropski film 2021., najbolju evropsku redateljicu, najbolju evropsku glumicu i najbolju evropsku scenaristicu.

Zahvaljujući svom postignuću – filmu koji tematizira genocid u Srebrenici, Jasmila je proglašena najboljom evropskom rediteljicom 2021. godine.

U svom govoru nakon proglašenja, Jasmila se zahvalila Ženama Srebrenice, glumačkoj ekipi koja je radila na filmu, svom mužu producentu Damiru Ibrahimoviću, ali i svojoj kćerci na podršci.

“Zahvaljujem se Ženama Srebrenice koje su najsnažniji glas mira danas. Mojoj kćerci koja me inspiriše da budem odgovornija za generaciju žena koje će izgraditi bolju Evropu od one koju imamo”, rekla je ona.

Jasna Đuričić je na dodjeli 34. Evropskih filmskih nagrada (EFA) proglašena za najbolju glumicu u Evropi za 2021. godinu.

Nakon što je Jasmila proglašena najboljom rediteljicom u Evropi za 2021. godinu, nagradu je odnijela i Jasna Đuričić za glavnu ulogu u filmu “Quo vadis, Aida”.

Sa Jasnom su u konkurenciji bile glumice Seidi Haarla za “Odjeljenje broj 6”, Carey Mulligan za “Obećavajuća mlada žena”, Renata Reinsve u “Najgoroj osobi na svijetu” i Agatha Rousselle u “Titanu”, no pobjedu je odnijela upravo Jasna.

Proslavljena glumica, dobitnica je brojnih nagrada, među kojima sada može uvrstiti i ovu.

(Klix)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: