IZVRŠENA JOŠ JEDNA DODJELA ŠKOLSKIH LEKTIRA POKRETNOJ BIBLIOTECI MOLLY IZ ZVORNIKA

molly2Donacija Islamskog kulturnog centra Graz iz Austrije za Pokretnu biblioteku Molly iz Srednjeg Podrinja okončana je uručenjem 135 primjeraka školskih lektira. U ovome kompletu su se našle lektire kojih nema u školskim bibliotekama, a koje su predviđene po važećim nastavnim planovima i programima.

Ova akcija je dio šireg programa, kojeg Društva 3E iz Tuzle provodi u povratničkim mjestima u Bosni i Hercegovini. Cilj programa je da se mladim povratnicima pruže bolji uslovi za obrazovanje, što sigurno nije ostvarivo bez adekvatnih školskih lektira.

Pokretna biblioteka Molly pruža svoje usluge osnovcima u 38 osnovnih škola (34 seoske i 4 gradske škole). Radi od 1. 10. 2010., a njenim uslugama se koriste djeca u osnovnim školama u Srebrenici, Janji, Zvorniku, Osmacima, Bratuncu, Milićima i Vlasenici.

Nerzudin Hajdarević, administrator pokretne biblioteke Molly, kazao je: „U teškoj situaciji koja prati školstvo, naročito u povratničkim mjestima, ova akcija je za svaku pohvalu, jer će se njome omogućiti djeci da dobiju lektiru za čitanje.“ Hajdarević je iskazao zahvalnost Društvu 3E i prijateljima iz Islamskog kulturnog centra u Grazu, naročito predsjedniku Centra Mahdiju Mekiću.

Sevret Mehmedćehajić, koordinator ove akcije u Društvu 3E, kazao je da je sretan što su prijatelji u Grazu i Austriji prepoznali vrijednost ovog programa Društva 3E. Uz prijatelje iz dijaspore, ovoj akciji Društva se pridružio i Medžlis Islamske zajednice Tuzla, s kojim je potpisan sporazum o saradnji. Društvo 3E će pokretati i druge akcije, kojima će se boriti za bolje obrazovanje mladih u povratničkim mjestima u Bosni i Hercegovini.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: