Izlaznost birača u cijeloj BiH do 11 sati iznosi 14,88%

Centralna izborna komisija BiH održala je press konferenciju na kojoj je saopćeno kako je odziv birača u Bosni i Hercegovini do 11 sati iznosio 14,88 posto.

Po entitetima, u Federaciji BiH izlaznost je bila 13,56% dok je u Republici Srpskoj izlaznost 18,07%. CIK podatke za Brčko još nije dobio.

Kada se uporedi izlaznost u odnosu na prošle izbore, predsjednik CIK-a Željko Bakalar istakao je kako je ovaj put izlaznost ispod prosjeka, te da on iznosi 16,17%.

Prema izvještaju CIK-a, najveći broj izbornih mjesta otvoren je na vrijeme u 7 sati. Veća kašnjenja zabilježena su u Han Pijesku, Srebrenici, Bihaću, Vlasenici, Srebreniku i Čelincu iz tehničkih razloga.

Foto: D. S./Klix.ba Foto: D. S./Klix.ba

Veće kašnjenje zabilježeno je i u Čapljini gdje je prijavljen pokušaj izborne krađe te je predsjednik komisije smijenjen i dovedena je njegova zamjena. Slučaj će biti prijavljen PU Čapljina i dalje biti procesuiran Tužilaštvu.

Prema posljednjim informacijama, ukupno u Bosni i Hercegovini prijavljeno je 173 Covid mobilnih timova te će oni obići 3.555 birača koji su se prijavili za ovakav vid glasanja.

Kako su istakli iz Centralne izborne komisije, treba imati u vidu da su se birači za ovaj vid glasanja mogli prijaviti jutros do 9 sati tako da postoji velika mogućnost da je broj timova i birača veći.

Foto: D. S./Klix.ba Foto: D. S./Klix.ba

Također, iz CIK-a su se osvrnuli na navode ambasadorice BiH u Grčkoj kako građani u toj zemlji nisu dobili izborni materijal.

“Dobili smo tu informaciju putem medija. Veleposlanica u Grčkoj nije se obratila CIK-u nego je imala medijski istup. Mi smo provjerili informaciju i dobili smo podatak da je zbog lockdowna u Grčkoj poštanski promet obustavljen. Od 23 birača koji su se registrirali iz Grčke, jedan dio pošiljke je pristigao u Solun, dok onaj prema Atini nije”, izjavio je Bakalar te istakao da je to pitanje više sile a ne CIK-a.

Sljedeća press konferencija Centralne izborne komisije održat će se u 17 sati kada će predstavnici ove institucije iznijeti podatke o izlaznosti do 16 sati.

(Klix)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: