Izdato upozorenje zbog opasnosti od izlijevanja rijeka u BiH

Odsjek za hidrologiju Federalnog hidrometeorološkog zavoda upozorava da postoji opasnost od izlijevanja određenih rijeka iz korita obzirom na prognozirane vremenske uslove.

To se odnosi na pritike rijeke Neretve (Drežnica, Lištica, Buna i Bunica, Trebižat, Bregava, Krupa), sliv rijeke Cetine (Sturba, Žabljak i Bistrica), rijeke Kupe (Kladušnica, Mutnica), rijeke Une, gornji dio sliva rijeke Bosne (Željeznica, Zujevina, Fojnička rijeka, Lašva).

Vodostaj rijeke Trebižat na vodomjernoj stanici Humac u 8.15 sati iznosio je 298 cm s trendom 0 cm. Kad je nivo vode narastao na 280 cm, uvedene su redovne mjere odbrane od poplava.

Za sada svi vodotoci u FBiH su u okviru normalnih granica i nema izlijevanja iz korita.

Još uvijek su na snazi Odluke o proglašenju stanja prirodne nesreće izazvane snježnim padavinama, i to za: grad Livno, te općine: Kupres, Glamoč, Bosansko Grahovo, Drvar i Tomislavgrad.

U općinama Glamoč, Bosansko Grahovo i Kupres trenutno se vrši čišćenje snijega do udaljenih planinskih sela, odakle nema dojava da je neko životno ugrožen.

U općina Kladanj je i dalje na snazi Odluka o proglašenju stanja prirodne nesreće izazvane visokim snježnim padavinama, saopćeno je iz Federalne uprave civilne zaštite.

Podsjećamo, prema podacima Federalnog hidrometeorološkog zavoda Federacije Bosne i Hercegovine, građane ovog vikend ai u prvim danima sljedeće sedmice očekuje oblačno vrijeme sa puno kiše, jakim vjetrovima i neobično visokim temperaturama za februar.

Nabrojani faktori nažalost znatno utječu na vodostaj rijeka.

 

 

 

(Fena)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: