Iz Vlade FBiH obećali: Od 1. januara veće penzije

Sa Vladom FBiH danas je verifikovan sporazum o njenoj garanciji da će penzije biti isplaćene do kraja godine na postojećem nivou, a da će od 1. januara 2014. godine biti povećane za pet posto, izjavio je predsjednik Saveza udruženja penzionera FBiH Omer Omerefendić nakon današnjeg sastanka u Sarajevu.

 

Premijer Federacije BiH (FBiH) Nermin Nikšić,  Omerefendić i predsjednik Saveza kantonalnih udruga umirovljenika u FBiH Ivo Kožul verifikovali su sporazum, postignut u pregovorima 19. i 20. septembra ove godine.

 

Omerefendić je na konferenciji za novinara kazao da se Vlada obavezala da će sačiniti i dva seta zakona, čije provođenje treba da osigura poboljšanje poslovnog ambijenta, jačanje fiskalne discipline, efikasniju naplatu poreza i doprinosa i borbu protiv rada na crno, poboljšanje položaja radnika, te borbu protiv organiziranog kriminala i korupcije, u svrhu da bude obezbijeđeno što više sredstvava za sve namjene.

 

“Obavijestili smo Parlament FBiH da podržavamo dva seta zakona, te smo se dogovorili sa premijerom da će sva sredstva, koja budu ubirana po tom osnovu, pratiti komisija Vlade FBiH, Federalni zavod penzijsko-invalidskog osiguranja, Savez udruženja penzionera FBiH, Savez kantonalnih udruga iz Mostara, te da će ih usmjeravati na novo povećanje penzija za 2014. godinu”, rekao je on.

 

Kožul je kazao da je jasno da je ovo “kap vode u moru” , ali i da svaki korak umirovljenicima dobro dođe, te da status koji imaju danas traje već 15 godina od donošenja novog zakon, koji podrazumijeva da penzija bude 50 posto od prosječne plaće.

 

Premijer Nikšić rekao je da je Vlada formirala operativni štab, koji je pripremio određene aktivnosti, a trebale bi da krenu od 20. oktobra, te daje priliku privrednicima koji se nalaze u sivoj zoni, koji nemaju prijavljene radnike, ne izdaju fisklane račune za pružene usluge da do ovog pomenutog datuma promijene odnos prema BiH i njenim građanima.

 

“Svi oni koji ne izdaju fisklane račune, kradu BiH, direktno zavlače ruku u džep penzionerima, zdravstvenim radnicima i svima onima koji iz budžeta Vlade FBiH očekuju određene nadoknade, kao što su najugroženije kategorije, šehidske porodice, ratni vojni invalidi, civilne žrtve rata”, dodao je on.

 

Kazao je da će u “planiranim aktivnostima Vlade učestvovati predstavnici Službe za inspekcijske poslove i poreske uprave, uz podršku federalne i kantonalne policijske uprave, a premijeri kantona podržali su ovu akciju, te će staviti svoje resurse na raspolaganje”.

 

“Cilj nije kažnjavanje, već da oni koji pružaju usluge u FBiH budu u sistemu, ovo je i borba za prava radnika. Uvođenjem sistema osiguravamo bolje punjenje penzionog i zdravstvenog fonda, te na taj način rješavamo pitanje finansijske stabilnost fonda penzijsko invalidskog osiguranja”, rekao je Nikšić.

Onasa

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: