IZ u BiH spremna pomoći u zbinjavanju izbjeglica, ali traži hitnu akciju državnih organa u BiH

Islamska zajednica u BiH je spremna pomoći državi u zbrinjavanju izbjeglica, ali istovremeno apeluje na državne organe da aktiviraju akcione planove i koordinaciona tijela koja su oformljena za ovakve situacije, javlja Anadolu Agency (AA).

Islamska zajednica u BiH se oglasila s obzirom na porast broja izbjeglica koje ovih dana pristižu u Bosnu i Hercegovinu, sve češći su slučajevi da oni dolaze pred objekte Islamske zajednice u BiH tražeći pomoć.

“Polazeći od moralne obaveze da se tim ljudima izađe u susret Islamske zajednice u BiH je razmatrala načine pomoći koji bi bili u skladu sa njenim mogućnostima i važećim zakonodavstvom. Od nadležnih državnih organa Islamska zajednica je zatražila informaciju o trenutnom stanju i planovima njihovog zbrinjavanja, te preporuke o tome šta Islamska zajednica može učiniti kako bi se izbjeglicama, posebno uzimajući u obzir pogoršanje vremenskih prilika, što prije pomoglo”, navedeno je iz Islamske zajednice u BiH.

Na osnovu dosadašnjeg iskustva, preporuka državnih organa, te činjenice da se džamije nisu pokazale kao adekvatna rješenja za smještaj ovih osoba, Islamska zajednica u BiH poziva državne organe da osiguraju adekvatan smještaj i druge oblike pomoći izbjeglicama, prema normama međunarodne pravne zaštite.

“Džamije ne mogu biti prvo i jedino rješenje za smještaj izbjeglica nego posljednje. Islamska zajednica je već donacijama u hrani pomagala onim organizacijama koje rade na zbrinjavanju izbjeglica, pomoć je slala još od 2015. godine u ona mjesta kroz koja su prolazile izbjeglice i sada poziva sve svoje članove i organe da pomognu državi da odgovori na ovu humanitarnu i ljudsku krizu”, navode iz Islamske zajednice u BiH.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: