Iz sela Jusići u Evropu odlaze cijele porodice

Iako se mislilo da je trend iseljavanja Bošnjaka iz podrinjskih sela u zemlje zapadne Evrope zaustavljen pojavom enormnog broja izbjeglica iz arapskih zemalja, to se nije dogodilo.

Iz povratničkog sela Jusići u zvorničkoj općini, prema riječima mještanina Huseina Muratovića, u posljednjih nekoliko mjeseci iselilo se najmanje pet kompletnih porodica, a za odlazak se priprema još nekoliko njih.

– Prošle sedmice put Evrope otišla je petočlana porodica mog rođaka Sahiba. Prije dva mjeseca, također, naše selo napustile su dvije porodice od po pet i četiri člana. Sve su to porodice nekadašnjih boraca, sa po dvoje ili troje djece, uglavnom srednjoškolaca, koji nemaju od čega da žive. Iseljavanje traje već desetak i više godina i, uglavnom, malo ko bude vraćen iz zemalja u kojima zatraže azil – navodi Muratović.

Prema riječima Omera Selimovića predsjednika Udruženja građana povratnika općine Zvornik, problem iseljavanja Bošnjaka iz ove općine počelo je još 2000. godine i, s manje ili više inteziteta, nije prestalo ni do danas.

– Uglavnom se iseljavaju porodice demobilisanih boraca koji nakon rata nisu imali nikakva primanja, a ni mogućnosti da se negdje zaposle. Osim Francuske, koja je u jednom periodu primila na hiljade naših ljudi, krenulo je i iseljavanje u Njemačku. Danas svako naše dijete, čim završi bilo kakvu srednju školu, nastoji pribaviti diplomu medicinskog tehničara iputem raznihposrednika odlazi na rad u Evropu, odakle se niko nema namjeru vratiti – ističe Selimović.

Naši sagovornici navode da se uzrocima iseljavanja Bošnjaka iz Podrinja, kako na lokalnim tako i na višim nivoima vlasti, danas više niko ne bavi.

 

(Dnevni avaz)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: