Iz Njemačke u BiH vraćeno 480 bh. državljana

U Bosnu i Hercegovinu vraćeno je 480 bh. državljana od 10. decembra 2015. do 30. juna 2016. godine, od 3.903 koliko se, prema navodima nadležnih njemačkih tijela, nalazi u SR Njemačkoj u kategoriji ekonomskih migranata, stoji u informaciji Ministarstva sigurnosti BiH o aktivnostima BiH u prihvatu državljana BiH koji se vraćaju iz Savezne Republike Njemačke u BiH na osnovu Evropskog hitnog putnog lista za povratak (EU – Laissez Passer) o čemu je upoznato Vijeće ministara BiH na današnjopj sjednici, javlja Anadolu Agency (AA).

Samo 166 osoba prihvaćeno je sa EU – Laissez Passer dokumentom, a 299 sa pasošom BiH, 12 sa ličnom kartom i tri s putnim listom. Istovremeno je odbijen prihvat 40 osoba zato što je provjerama utvrđeno da nisu državljani BiH.

Produžena je upotreba Evropskog hitnog putnog lista za povratak, koji izdaju nadležna tijela Savezne Republike Njemačke, a koji će važiti za bh. državljane prilikom njihovog povratka/deportacije/protjerivanja u BiH u dodatnom periodu od 90 dana, počevši od 1. augusta 2016. godine. Ministarstvo sigurnosti pratit će ovaj proces i na jednoj od narednih sjednica informirati Vijeće ministara BiH o postupanju nadležnih bh. tijela, kako bi po isteku ovog roka BiH preuzela ovu aktivnost.

Vijeće ministara BiH prihvatilo je Pismo saglasnosti o provedbi zakona između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Sjedinjenih Američkih Država, koje je provedbeni dokument ranije zaključenog sporazuma između Sjedinjenih Američkih Država i Bosne i Hercegovine o ekonomskoj, tehničkoj i srodnoj pomoći za Bosnu i Hercegovinu.

Na osnovu Pisma saglasnosti dvije države bi uspostavile i podržale projekte usmjerene na jačanje vladavine prava u Bosni i Hercegovini, posebno na jačanje kapaciteta BiH u borbi protiv organiziranog kriminala, korupcije i terorizma.

Vlada Sjedinjenih Američkih Država za provedbu Pisma namjere osigurat će sredstva u iznosu oko 3,7 miliona američkih dolara u narednih pet godina. Ministarstvo sigurnosti dostavit će Pismo saglasnosti Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru u skladu sa Odlukom Predsjedništva BiH o postupanju ministarstava upravnih organizacija i drugih institucija BiH prilikom preduzimanja aktivnosti i pokretanja postupaka u području međunarodnih odnosa koji imaju za cilj ostvarivanje međunarodne saradnje iz njihovog djelokruga.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: