Iz BiH ‘pobjeglo’ 570 medicinskih sestara

U Austriji postoje brojni prigovori ljekara na uslove rada, ali na Balkanu su problemi mnogo ozbiljniji – hiljade ljekara napušta zemlje Balkana i bježe u zapadnu Evropu u potrazi za boljim uvjetima rada, piše austrijski Der Standard.

Prema istraživanju koje je provedeno u Bugarskoj, čak 80 posto mladih ljekara i studenata medicine u ovoj najsiromašnijoj članici EU-a želi što prije napustiti zemlju i posao pronaći u inozemstvu.

Slična je situacija i u Srbiji, koja tek treba pristupiti Evropskoj uniji.

Prosječna starost ljekara koji bježe u inozemstvo je 40 godina, a ono što najviše zabrinjava je činjenica da se u velikom broju slučajeva radi o vrhunskim stručnjacima.

Iz BiH pobjeglo 570 medicinskih sestara

Samo tokom protekle godine Bosnu i Hercegovinu je napustilo 570 medicinskih sestara, a iz Srbije je u istom razdoblju pobjeglo čak 500 ljekara.

Rumunija je rekorder – napustilo ju je čak 2.500 ljekara.

Najpopularnije zemlje u kojima ljekari traže bolji posao su Njemačka i Austrija, a slijede skandinavske zemlje i Velika Britanija.

Der Standard navodi da u Srbiji ljekar specijalist može zaraditi do 900 eura na mjesec, a u Hrvatskoj čak 20.000 ljekara ima prosječna primanja od 5.200 kuna (675,98 eura).

U Rumuniji plaće iznose između 250 i 1500 eura. S druge strane, njemačke i austrijske bolnice nude početne plaće od 2.200 eura neto.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.