Ispraćena prva grupa vjernika: Hadžije na putu u Medinu

Prva grupa muslimana iz BiH jučer je nakon učenja ikrar dove iz Sarajeva otputovala na hadž. Brojni prijatelji i rodbina ispred džamije “Kralj Fahd” ispratili su tri autobusa s vjernicima. Nezim Halilović, rukovodilac Ureda za hadž Rijaseta Islamske zajednice u BiH, kazao nam je da ove godine u Saudijsku Arabiju autobusima i avionima putuje 1.434 budućih hadžija.

– Hadž će ove godine u organizaciji Ureda za hadž iz BiH obaviti 1.165 hadžija, također će iz BiH u organizaciji “Biss Toursa” iz Zenice na hadž ići 169 hadžija, a u organizaciji “Merkeza” iz Novog Travnika 100 hadžija – kaže Halilović.

Trećini od ukupnog broja jučerašnjih vjernika ovo nije bio prvi odlazak na hadž.

– Duša i srce su mi ispunjeni i zahvaljujem Allahu, dž. š., što sam u prilici da ispunim svoju vjersku dužnost – kazao nam je jedan od vjernika.

Dolazak hadžija koji putuju autobusima, u Medini se očekuje 23. oktobra, dok će tog datuma, kao i 24. i 25. oktobra, u Saudijsku Arabiju iz BiH avioprijevozom krenuti i druga grupa hadžija.

Kontakt s hadžijama putem interneta

U tehničkom smislu u ovogodišnjoj organizaciji hadža će, kao i prethodne godine, pomagati Asocijacija hadžija Novo Sarajevo “Zulhulejfa” sa sjedištem u Sarajevu. Ona će putem GPS-a pratiti konvoj kopnom, tako da će svi zainteresirani moći na web-stranici www.zulhulejfa.ba pratiti “Hadž 2011” uživo, putem videoklipova, direktnih prijenosa određenih obreda, fotografija te kontaktom s hadžijama putem: mailova, chata ili Skypea.

 

Dnevni avaz

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: