Isplata penzija za novembar počinje u subotu i ponedjeljak

Isplata penzija za novembar, koja se realizira putem pošta, počinje u subotu 6. decembra, dok će isplata penzija na bankama započeti u ponedjeljak, 8. decembra 2014. godine, odlučeno je na današnjoj sjednici Upravnog odoora Federalnog zavoda za penziono i invalidsko osiguranje.

Penzije ostvarene po osnovu Zakona o MIO/PIO bit će obračunate i isplaćene prema koeficijentu 1,816, što znači da iznosi najniže, zajamčene i najviše penzije ostaju nepromijenjeni. U skladu s tim, najniža penzija iznosi 326,17 KM, zajamčena 434,90 KM, dok najviša iznosi 2.174,48 KM.

Penzije koje su ostvarene po osnovu Zakona o pravima demobilisanih borca i članova njihovih porodica, Zakona o pravima boraca i članova njihovih porodica te Zakona o službi u vojsci Federacije BiH,bit će obračunate i isplaćene prema koeficijentu 1,485.

Penzije ostvarene po osnovu Zakona o prijevremenom povoljnijem penzionisanju borac bit će obračunate i isplaćene prema koeficijentu 1,00.

Ukupno potrebna sredstva za isplatu penzija za novembar s uračunatim troškovima, iznose oko 153 miliona KM.

Upravni odbor je na današnjoj sjednici usvojio Izvještaj o finansijskom poslovanju Federalnog zavoda za period od 1. januara do 30. septembra 2014. godine kao i Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o internoj reviziji i Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o internim kontrolama-internim kontrolnim postupcima, navodi se u saopćenju Federalnog zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje.

 

(Fena)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: