Isplata penzija za juni počinje u petak

penzioneriIsplata penzija za mjesec juni počet će u petak, 5. jula 2013. godine, odlučeno je na sjednici Upravnog odbora Federalnog zavoda MIO/PIO koja je održana danas u Mostaru.

Prema istoj odluci, penzije ostvarene temeljem Zakona o PIO-u bit će obračunate i isplaćene prema koeficijentu 1,73, što znači da najniža, zajamčena i najviša penzija ostaju iste kao i prethodnih mjeseci, te tako najniža penzija iznosi 310,73 KM, zajamčena 414,30 KM, a najviša 2.071,50 KM.

U skladu sa ranije donesenom odukom Vlade Federacije, penzije koje se dijelom ili u potpunosti financiraju iz budžeta FBiH, bit će obračunate i isplaćene prema koeficijentu 1,485.

U skladu sa zakonom o povoljnijem penzionisanju obuhvaćeno je 1400 pripadnika OS BIH, koji su u mjesecu junu podnijeli zahtjeve.

Iz razloga što odjeli Federalnog ministarstva za boračko invalidsku zaštitu SK, HNK-a, BPK, SBK-a, ZHK-a i HBK-a nisu izdali potrebna uvjerenja, od tog ukupnog broja njih 600 je dobilo konačno rješenje, dok je ostalima izdato privemeno rješenje sve dok navedena odjeljenja ne dodijele zakonom propisana uvjerenja, saopćeno je iz Federalnog zavoda PIO/MIO.

Fena

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: