Isplata penzija mogla bi potrajati i poslije 18.avgusta

Iako je isplata julskih penzija putem pošti počela 8., a u bankama 10. avgusta, mnogi penzioneri u Federaciji BiH žale se da još nisu dobili novac. S obzirom na loša iskustva iz ranijih mjeseci, u Savezu penzionera FBiH pribojavaju se da bi isplata mogla potrajati duže.

– Prema našim predviđanjima o tome kako će sredstva lijegati, trebalo bi sve biti završeno do 18. avgusta. No, na osnovu informacije koju sam danas (jučer, op. a.) dobio, ipak se plašim da to ne potraje duže. Ono što mi znamo jeste da Federalni zavod PIO/MIO svaku marku koju dobije istog dana uplaćuje prema bankama i poštama – kazao je Mehmedalija Rapa, predsjednik Saveza, ističući da nemaju informaciju o tome koliko penzionera u FBiH još čeka na isplatu.

Podsjetio je na velike proteste, čiji će datum održavanja biti poznat nakon sjednice Izvršnog odbora Saveza 18. avgusta.

– Protesti bi mogli biti 29. septembra, ali tačan datum ipak će biti određen na toj sjednici. Nadamo se da ćemo na taj način izvršiti pritisak na Vladu FBiH da osigura sredstva za penzije, sanira fond PIO/MIO I eventualno poveća penzije za pet posto u ovoj godini- istakao je Rapa.

 

 

(Dnevni avaz)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: