Isplata oktobarskih penzija počinje 4. novembra

Isplata penzija za mjesec oktobar 2010. godine započet će u četvrtak 4. novembra odlučio je to Upravni odbor Federalnog zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje na svojoj redovnoj sjednici koja je danas održana u Mostaru.

Oktobarske penzije će biti isplaćene po već poznatim koeficijentima, tj. 1,65 za redovite te 1,485 za povlaštene, odnosno penzije koje se isplaćuju iz proračuna Federacije BiH.

Vlada Federacije BiH je rebalansom proračuna predvidjela sredstva za isplatu povlaštenih penzija te se očekuje da će potrebna sredstva u iznosu od oko 13 miliona maraka sljedećih dana biti prebačena na račun Zavoda.

Penzija za oktobar primit će ukupno 366 714 osoba u Federaciji BiH. Prosječna penzija za oktobar iznosi 338, 95 maraka, dok je iznos najniže i najviše redovne penzije ostao nepromijenjen te tako najniža penzija iznosi 296,36 maraka, a najviša 1975,71 maraka.

Ukupno potrebna sredstva za isplatu oktobarskih penzija iznosi oko 135 miliona maraka.

Odlukom Vlade FBiH, kao i proteklog mjeseca, korisnicima povlaštenih penzija, a koji primaju najniže penzije, bit će isplaćena i razlika između najniže povlaštene i najniže redovne penzije, tako da nijedan penzioner  u FBiH neće primiti penziju čiji je iznos manji od 296,36 KM.

Upravni je odbor na današnjoj sjednici usvojio i Prijedlog financijskog plana Zavoda MIO/PIO za 2011. godinu, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću tog zavoda.

Fena

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: