Isplata aprilskih penzija u Federaciji BiH počinje 5. maja

Isplata aprilskih penzija u Federaciji Bosne i Hercegovine počinje u utorak, 5. maja, potvrdili su nam u Federalnom zavodu za penzijsko i invalidsko osiguranje. Prvog dana po penzije u banke mogu poći penzioneri mlađi od 65 godina, a u srijedu, 6. aprila, stariji od 65 godina od devet do 13 sati.

– U bankama će u srijedu raditi samo sa penzionerima, bit će povećan broj službenika, neće biti drugih klijenata kako bi se smanjile mogućnosti širenja koronavirusa. Penzioneri stariji od 65 godina su ranije imali opciju da promijene način primanja penzija, pa su se mogli prebaciti na pošte, a druga je davanje jednokratne punomoći u saradnji sa Agencijom za bankarstvo FBiH. Punomoći nije potrebno ovjeravati. I onda osoba koja ima punomoć će morati u banci pokazati svoju i ličnu kartu penzionera, a potom će službenik pozvati penzionera koji će potvrditi da je dao punomoć – govori nam Tomislav Kvesić, samostalni stručni saradnik u Uredu za informiranje Federalnog zavoda PIO.

Kvesić podsjeća da je starijim od 65 godina Federalni štab civilne zaštite omogućio kretanje ponedjeljkom, srijedom i petkom u određenom terminu.

– Pozivamo penzionere da poštuju sve mjere zaštite, da nose zaštitne maske i rukavice, drže socijalnu distancu – reka je Kvesić.

U Federaciji BiH je više od 400.000 penzionera. Najniže penzije iznose 371 KM, a najviše su 2.174 KM.

Faktor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: