Inzko se pridružio učesnicima “Marša mira 2013”

mars mira 4Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko pridružio se danas učesnicima “Marša mira Nezuk – Srebrenica 2013.” s kojima će provesti naredna dva dana.

– Inzko je kazao da na ovaj način želi odati počast ubijenim žrtvama u Srebrenici te da mu je velika čast hodati s nama – kazao je Feni predsjednik Pododbora za organizaciju “Marša mira” Muhizin Omerović.

Dodao je da su sinoć imali helikopterski intervenciju Oružanih snaga BiH. U pitanju je alergijska reakcija na ujed insekta kod jednog učesnika Marša, koji je prebačen u bolnicu u Tuzlu. Osim ove intervencije, kazao je, nije bilo većih problema.

Nakon što su sinoć stigli u kamp u Liplje, zadesio ih je i veliki pljusak.

– Zbog pljuska nismo bili u mogućnosti održati planirani historijski čas. Imali smo sreću da samo u kamp stigli prije kiše – kazao je.

Dio šatora je prokišnjavao, dodao je, ali su uspješno prevazišli sve poteškoće.

– Svi ovi problemi su neznatni u odnosu na probleme koje smo imali kada smo 1995. godine prelazili ovaj put. Jutros su svi zdravi nastavili Marš – naveo je Omerović.

Učesnici se trenutno odmaraju, a večeras će prenoćiti u kampu Mravinjci gdje će bit upriličen prigodan program kao što je projekcija filmova, promocija knjiga te klanjanje teravih namaza.

– Postača ima dosta. Nismo mogli pretpostaviti koliko će učesnika postiti, pa smo im prepustili organizaciju oko sehura i iftara. Mi im svakako stojimo na raspolaganju, kao i Elvir ef. Hadžić koji je zadužen za vjerski program – objasnio je Omerović.

Članica Organizacionog odbora Marša mira Sarajevo – Nezuk – Potočari 2013″ Lejla Čaušević-Sućeska kazala je za Fenu da nema većih problema te da je atmosfera jako dobra.

– Ni sinoćnji pljusak nam nije pokvario raspoloženje. Šatori nam nisu bili mokri. Hodanje je naporno, budući da hodamo već sedam dana, ali smo ustrajni – naglasila je Čaušević-Sućeska.

Dodala je da među njima ima i nekoliko postača te da će im večeras pripremiti ukusan iftar.

Prema planu, u Potočare trebaju stići sutra oko 17 sati.

(Fena)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: