Inzko odlučio sankcionisati Dodika i poništiti odluku o referendumu!

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko upotrijebiće bonska ovlaštenja i donijeti odluke o poništenju Odluke o referendumu u RS i sankcijama protiv nosilaca najvažnijih državnih i političkih funkcija RS i lidera političkih partija, koji su podržali održavanje referenduma, saznaje Srna u diplomatskim krugovima u Sarajevu.

– Visoki predstavnik upotrijebiće bonska ovlašćenja. Želi da onemogući Srpsku da provede Odluku o referendumu, tako što će u Službenom listu BiH objaviti svoje odluke kojom poništava ovu o referendumu. Na taj način želi da im da pravosnažnost odnosno pravno dejstvo, jer je svjestan da njegove odluke neće biti objavljene u Službenom glasniku RS- rekao je Srnin izvor.

Nakon toga, dodao je ovaj izvor, visoki predstavnik može da zahtijeva podršku od međunarodne zajednice i zatraži provođenje odluka koje je donio.

-Visoki predstavnik namjerava da sankcioniše određen broj pojedinaca, prije svega, predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, predsjednika Narodne skupštine Srpske Igora Radojičića, visokopozicionirane ličnosti u Vladi RS i lidere političkih partija koji su podržali referendum i imaju neposrednu saradnju sa Dodikom- kazao je sagovornik Srne.

Ovaj izvor smatra da bi cilj ovakvog djelovanja mogao biti politička destabilizacija RS i da bi ovakav postupak mogao da izazove vrlo složene probleme u BiH.

Narodna skupština RS je 13. aprila usvojila Odluku o raspisivanju referenduma na kojem će se građani Srpske izjasniti o nametnutim zakonima visokog predstavnika, posebno o Sudu i Tužilaštvu BiH.

Građani RS će se na referendumu izjasniti “da li podržavaju nametnute zakone visokog predstavnika u BiH, posebno o Sudu i Tužilaštvu BiH i njihovu neustavnu verifikaciju u Parlamentarnoj skupštini BiH”.

Odluka parlamenta Srpske o raspisivanju referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH objavljena je 27. aprila u Službenom glasniku RS i time stupila na snagu. Referendum bi trebalo da bude održan u prvoj sedmici po isteku 45 dana od dana stupanja na snagu odluke.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko rekao je da će u naredne dvije nedjelje iskoristiti svoja službena ovlašćenja kako bi pokušao da zaustavi referendum.

 

( RTRS/DEPO PORTAL)

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: