INZKO: BOSANSKOHERCEGOVAČKI LIDERI MORAJU SE IZDIĆI IZNAD STRANAČKOG POLITIKANTSTVA

????? ??????Visoki predstavnik Valentin Inzko sastao se danas sa srbijanskim premijerom i ministrom unutrašnjih poslova Ivicom Dačićem i zamjenikom premijera i ministrom vanjske i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Rasimom Ljajićem u Beogradu, kako bi ih obavijestio o trenutnoj situaciji u Bosni i Hercegovini u svjetlu izvještaja koji je nedavno podnio Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija i sjednice Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira održane prošle sedmice u Sarajevu.

“Vaša spremnost da se izdignete iznad dnevnopolitičkih tema i pozabavite se stvarnim pitanjima s kojima se suočava Srbija, a samim tim i šira regija će, u godinama koje su pred nama, biti prepoznata kao istorijska prekretnica”, rekao je Inzko srbijanskim zvaničnicima. “U Bosni i Hercegovini, dvije trećine stanovništva želi da se zemlja pridruži Evropskoj uniji, ali politički lideri iz oba entiteta i dalje stavljaju lične i stranačke interese ispred zemlje i njenih građana.”

Visoki predstavnik je pozdravio spremnost srbijanskih zvaničnika da dalje razvijaju saradnju u regiji i posebno da održavaju zajedničke sjednice Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Srbije.

“Srbija i BiH se suočavaju s brojnim sličnim izazovima, kao što je borba protiv organiziranog kriminala i korupcije, u kojoj je ključna međugranična saradnja. Posljednjih mjeseci smo svjedoci kako su srbijanske vlasti ozbiljne u toj borbi i želim ih pohvaliti za to”, rekao je visoki predstavnik. “Političari u Bosni i Hercegovini moraju razumjeti da je došlo vrijeme da se izdignu iznad stranačkog politikantstva i da se dogovore o hrabroj, vizionarskoj politici koja će osigurati da njihova zemlja ne zaostaje za svojim susjedima.”

 

(OHR)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: