Interes za biometrijske dokumente ne jenjava: Pola miliona građana ima nove pasoše

Povećan interes za dobivanje biometrijskih pasoša neposredno prije ukidanja viznog režima za građane naše zemlje i dalje ne jenjava, te na šalterima za izdavanje ovih dokumenata vlada gužva.

Preporuke MUP-a

Prema podacima Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA), broj građana BiH koji su dobili biometrijske pasoše prešao je pola miliona, tačnije odštampano je 500.619 primjeraka. Kako su nam kazali u Ministarstvu unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, radnici u Odjelu putnih isprava imaju znatno više posla nego u istom periodu lani. Ilustracije radi, kažu da je obim posla koji trenutno imaju sličan onome u ljetnim mjesecima, kada najviše ljudi potražuje pasoše i kada su najveće gužve.

– U periodu od 4. do 25. januara primljeno je više od 6.000 zahtjeva za izdavanje biometrijskih pasoša, što u prosjeku iznosi 380 zahtjeva dnevno. Građane podsjećamo da se prema novom sistemu vrši elektronska provjera podataka, te im preporučujemo da prije podnošenja zahtjeva provjere u kojem matičnom uredu su upisani u matičnu knjigu rođenih i knjigu državljana – kazala nam je Nihada Čomor, glasnogovornicaMUP-a KS.

U banjalučkoj kancelariji za izdavanje putnih isprava MUP-a RS rečeno nam je da je sve veći broj zahtjeva za biometrijske pasoše, ali da se najveće gužve ipak očekuju tek od sezone godišnjih odmora.

Nema kašnjenja

Prema podacima MUPRS, za sada nisu registrirane nepravilnosti, niti kašnjenja u izdavanju putnih isprava, jer se u svim općinskim poslovnicama za izdavanje pasoša do sada poštovao zakonski rok od 30 dana od predavanja zahtjeva do preuzimanja isprave.

500.619 odštampanih pasoša

380 zahtjeva dnevno bude u Sarajevu

40 KM košta novi dokument

30 dana rok za izdavanje

Dnevni avaz

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: