Institucije BiH spiskale 600 miliona KM

Kancelarija za reviziju institucija BiH dala je mišljenje sa rezervom za 15 institucija BiH zbog neracionalnog korištenja novca u 2009. godini, jer su potrošle 60 odsto budžetskih sredstava, ne računajući servisiranje spoljnog duga, rekao je Lazar Prodanović, prvi zamjenik predsjedavajućeg Komisije Predstavničkog doma za finansije i budžet BiH.

“Sredstva se još troše neracionalno, posebno u ministarstvima odbrane, spoljnih poslova, ljudskih prava i izbjeglica, Agenciji za istrage i zaštitu – SIPA. Riječ je o velikom iznosu, gotovo 600 miliona KM, zbog čega rukovodioci moraju biti odgovorniji i reći građanima za šta i zbog čega tako neracionalno troše novac”, rekao je novinarima Prodanović.

On smatra da službe interne revizije u tim institucijama neadekvatno funkcionišu i da je današnja odluka Komisije za finansije i budžet, koja se odnosi na 20 odsto smanjenja troškova reprezentacije, goriva, te kupovine novih automobila racionalan, ali nedovoljan prijedlog.

“U godinama svjetske ekonomske i finansijske krize, koje će tek pogoditi BiH, moramo biti racionalniji. Smanjenje ovih stavki, koje su prošle godine iznosile oko 1,3 miliona KM, a koja će ove godine iznositi oko tri miliona KM, je nedovoljno. Mora se više ukazivati na sankcionisanje odgovornih lica u institucijama koje neracionalno troše budžetska sredstva”, naglasio je Prodanović.

On smatra veoma značajnim da buduća Komisija za finansije i budžet treba pojedinačno da razmatra revizorske izvještaje sa rezervom, posebno velikih budžetskih korisnika gdje bi se javno ukazalo na učinjene propuste, te istakao da se stanje u tim institucijama neće popraviti sve dok ne bude ostavki ili smjene odgovornih.

Revizija je dala 47 pozitivnih mišljenja za trošenje sredstava u 2009. godini, te 15 mišljenje sa rezervom za institucija koje su neracionalno koristile novac.

Revizija je izvršena u 62 institucije BiH.

Čak 15 institucija imalo propuste

U BiH je u prošloj godini čak 15 institucija, koje troše 60 odsto budžeta,    imalo propuste,  nedostatke ili je na neki način kršilo zakon o trošenju sredstava,     potvrdio je danas glavni revizor Kancelarije za reviziju institucija BiH Milenko Šego.

On je rekao da su reviziji bile podvrgnute 62 institucije, od kojih je 28 dobilo pozitivno mišljenje, a 17 institucija mišljenje sa isticanjem predmeta, dok je 18 imalo propuste.

“Kada se gleda nominalan iznos, ovo je veoma visok procenat institucija koje imaju pozitivno mišljenje. Međutim, moramo naglasiti da su to, ipak,  manje institucije i direkcije, a da oko 60 odsto budžeta ode na ovih 15 institucija koje su imale mišljenje sa rezervom”, rekao je Šego.

On je nakon sastanka Komisije za finansije i budžet parlamenta BiH, koja je razmatrala zbirno mišljenje o revizorskim izvještajima finansijskog poslovanja institucija BiH, naveo da se broj preporuka koje daju po izvještajima, iz godine u godinu sve više realizuju i da su dosegle nivo od 60 odsto.

Šego je dodao da ipak ima još dosta prostora za reviziju, zbog čega će svoj rad nastaviti istim tempom.

On je istakao da za narednu budžetsku godinu Kancelarija za reviziju institucija BiH preporučuje potpunu implementaciju njihovih preporuka koje su jasno i koncizno dali u svojim izvještajima.

Dnevni avaz

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: