Inspekcije traže opasne banane na tržištu u BiH

Nakon što je u Srbiji objavljeno da se u prodaji nalaze opasne banane američke kompanije ‘Dole’, inspekcije u BiH počele su s traženjem ovih banana na našem tržištu.

No, kako je potvrđeno iz Agencije za sigurnost hrane BiH, oni još nisu dobili potvrdu da se ove izuzetno opasne banane mogu kupiti u BiH.

‘Do sada nismo obaviješteni da se na tržištu BiH nalaze zdravstveno neispravne banane. Rezultati laboratorijskih analiza hrane jedini su relevantan pokazatelj o ispravnosti hrane, tako da treba sačekati još malo za preciznije podatke‘ – kažu u Agenciji za sigurnost hrane.

No, niko ne može garantirati da ove banane nisu uvezene u našu zemlju, a kompanija ‘Dole’ na svojim plantažama u svijetu koristi izuzetno toksičan pesticid koji kod ljudi može izazivati rak, sterilitet, astmu, pobačaje i deformitete novorođenčadi, piše Dnevni avaz.

‘Prema našim pokazateljima, zdravstvena ispravnost hrane u BiH je u skladu sa stanjem u drugim zemljama okruženja, kao i zemljama EU koje vrše procjenu rizika‘ – dodali su iz Agencije za sigurnost hrane.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: