INO: Prošle godine pronađeno najmanje nestalih osoba u BiH

U Bosni i Hercegovini prošle godine je izvršeno ukupno 105 ekshumacija, devet asanacija terena i ekshumirani su posmrtni ostaci 97 nestalih osoba, što je, prema riječima Marka Jurišića, predsjedavajućeg Kolegija direktora Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine (INO BiH), najmanji broj pronađenih od osnivanja ove institucije.

U BiH se još uvijek traga za 7.478 osoba, a za problem sve manjeg pronalaska grobnica i posmrtnih ostataka članovi INO-a BiH kao razlog navode nedostatak političke volje, ali i relevantnih informacija o lokacijama grobnica, te lošu kadrovsku, materijalnu i tehničku opremljenost Instituta.

“Mi smo riješili 80 posto nestalih osoba, što je uspjeh – to je ocjena međunarodne organizacije – koji nigdje u svijetu nije postignut, ali za ovih 7.478 osoba koje još uvijek tražimo, taj rezultat ne predstavlja ništa”, istakao je Marko Jurišić u obraćanju medijima nakon sastanka Savjetodavnog odbora sa udruženjima nestalih osoba u BiH održanog u Sarajevu na temu “Postignuća i prioriteti u procesu traženja nestalih u BiH”.

On je pozvao sve institucije u BiH, kao i građane, da se uključe i pomognu u rješavanju pitanja nestalih osoba.

“Mi još uvijek skrivamo informacije o grobnicama jedni od drugih, politiziramo ovaj proces. Institut sam ne može riješiti proces traženja nestalih osoba uspješno. Treba nam potpora cijelog društva, svih institucija naše zemlje”, kazao je Jurišić.

“Savjetodavni odbor je u nekoliko navrata pokretao inicijativu za nabavku tehničkih pomagala i specijalno obučenih pasa koji bi nam pomogli u lociranju pojedinačnih i masovnih grobnica u kojima se nalaze posmrtni ostaci naših najmilijih”, rekao je Amir Kulaglić, predsjedavajući Savjetodavnog odbora INO-a.

Kako je kazano, u BiH se traga za dva puta više osoba nego što traže ostale zemlje bivše Jugoslavije, zbog čega članovi INO-a BiH “zavide susjednim zemljama na odnosu institucija prema procesu traženja nestalih osoba”.

“Zemlje u susjedstvu imaju resurse svojih oružanih snaga, obavještajne zajednice, georadare, dronove, obučene pse, nisu ograničeni proračunom kao mi”, kazao je Marko Jurišić.

Medijima je rečeno i da su članovi INO-a BiH pokrenuli aktivnosti s okružnim i kantonalnim tužilaštvima i Međunarodnim komitetom Crvenog križa kako bi se uslovi u mrtvačnicama u Sanskom Mostu, Modriči i na gradskim grobljima Sutina “podigli na nivo ljudskog dostojanstva”, dodavši da je ovaj zaključak donesen nakon obilaska 11 mrtvačnica i spomen-kosturnica širom BiH.

birn

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: