INICIJATIVA ZA KONSOLIDACIJU SPORTSKIH KOLEKTIVA U BiH

1Savez za bolju budućnost (SBB) Bosne i Hercegovine danas je organizirao sastanak s predstavnicima sportskih klubova i sportskih strukovnih saveza na kojem je prezentirana “Inicijativa s određenim rješenjima vezanim za konsolidaciju sportskih kolektiva u Federaciji BiH”.

Poslanik u Predstavničkom domu Parlametna Federacije BiH Mirza Ustamujić u ulozi uvodničara osvrno se na nedostatak podrške države u razvoju sporta i nedostak odgovarajuće zakonske regulative.

Kao najveći problem u funkcioniranju klubova Ustamujić vidi u poreznim opterećenjima, koja su procijenjena na oko 30 miliona KM. Rješenja za prevazilaženje teškog stanja  su usvajanje izmjena i dopuna Zakona o visini stope zatezne kamate, koji bi omogućio otpis cjelokupne obračunske kamate i omogućio reprogram duga na 180 mjeseci.

Dodatnu  podršku za sport i sportske kolektive Utamujić vidi u Zakonu o sportu FBiH, Zakonu o sprječavanju nereda na sportskim terenima, te izmjenama  i dopunama Zakona o porezu na dobit.

Inicijativu je podržao i premijer Federacije BiH Nermin Nikšić, koji je naglasio da će Vlada  uz podršku zakonodavne vlasti iznaći rješenja koja bi omogućila da klubovi normalnije funkcionišu.

– Tu je još akcija koje se mogu poduzeti da bi se riješio status klubova. Učinit ćemo napore da se ostvare pretpostavke da klubovi u BiH i Federaciji BiH imaju što bolji ambijent za svoje poslovanje i rad – kazao je Nikšić.

– Predstavnici  klubova očekuju rješenje. Ovo je prvi put da imamo nešto konkretizovano. Nas u idućih šest mjeseci očekuje da usvojimo izmjene i dopune određenih rješenja i pravljenje novih. Moramo pomoći sportskim kolektivima jer su zaista mnogo dali na promociji države, više nego svi političari zajedno, rekao je Ustamujić.

Inicijativu su podržali generalni sekretari Rukometnog  i Košarkaškog saveza BiH  Smajo Karačić i Harun Imamović, direktori FK Sarajevo i FK Željezničar Dino Selimović i Dželaludin Muharemović i drugi.

(Fena)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: