Iduće sedmice temperature i do 38°C

vrucina2Nakon dugog oblačnog perioda, praćenog povremenom kišom, konačno nas očekuju stabilne vremenske prilike, a iduće sedmice temperature će dostizati 38. podjeljak na termometrima, koliko bi trebalo da bude u Mostaru.

“U narednim danima svaki dan toplije. Za vikend sparno i vruće“, saopšteno je juče iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Sa druge strane, u Federalnom hidrometeorološkom zavodu kažu da će danas vrijeme pozitivno da utiče na većinu građana, ali sa dolaskom viših temperatura, već sutra, mogući su problemi.

U nedjelju, prijepodne će biti ugodnije, dok bi u drugom dijelu dana, usljed visokih temperatura, kod osjetljivih osoba moglo doći do izraženijih tegoba“, pojašnjavaju u ovom zavodu.

Dakle, stabilno vrijeme, sa malom mogućnošću padavina, sigurno će obradovati ljubitelje sunčanih dana, ali ne i meteoropate, koji bi trebalo da budu oprezni, pišu Nezavisne novine.

Naime, poznato je da se temperature mjere u hladu, a na otvorenom suncu dostižu neuporedivo više vrijednosti, pa s razlogom u danima ispred nas možemo da očekujemo paklene vrućine.

Mi smo u Banjaluci, na Trgu Krajine, u situaciji kada je živa na termometru bila na 38 do 40 stepeni Celzijusovih, mjerili temperaturu i do 58 stepeni, i čak pekli jaje! Posebno upozoravamo na površine gdje nema hladovine niti vode, i veoma je opasno da tu borave mala djeca, starije osobe, pa čak i kućni ljubimci“, ističe Nebojša Kuštrinović, meteorolog i član Komiteta za klimatske promjene BiH.

On, pritom, dodaje da treba da se paze i vozači i putnici, pošto u vozilima takođe dolazi do sparine.

Nikako ne bi smjeli ljudi da ostave dijete ili kućnog ljubimca same u vozilu, jer to može da bude veoma opasno. U vozilima za veoma kratko vrijeme temperatura može da naraste i bude veća i od 60 stepeni”, pojašnjava Kuštrinović.

Poput njega, i ljekari upozoravaju da bi stariji stanovnici, baš kao i djeca, trebalo da se paze. Ako moraju da izađu iz kuća, za zaštitu se preporučuje nošenje šešira sa širokim obodom, sunčanih naočara, kao i odjeće dugih rukava.

Korištenje zaštitnih krema, te uzimanje mnogo tečnosti, takođe su preporuke.

Mališani i starije osobe, a naročito hronični bolesnici, treba da izbjegavaju boravak na otvorenom kada je dejstvo sunca najizraženije, a to je od 11 do 17 časova. To je period dana koji je najkritičniji“, opominje Duško Milovanović, načelnik Službe hitne pomoći Doma zdravlja Bijeljina.

Poput meteoropata, razloga za brigu imaju i poljoprivredni proizvođači, jer im prognozirane vremenske prilike ne idu naruku.

Kada su strna žita u pitanju, visoka temperatura će im prouzrokovati šok, s obzirom na veliku vlagu u zemlji, što će, u kombinaciji sa vrućinom, da izazove isparavanje, a samim tim i probleme“, pojašnjava Ljubo Maletić, predsjednik Udruženja poljoprivrednika Semberije.

Prema njegovim riječima, ni proizvođači povrtlarskih kultura, kao ni voćari, nemaju mnogo razloga za optimizam.

Isparavanje vlage može da naškodi i povrću, ali i voću, pogotovo šljivi“, pojašnjava Maletić.

A, uporedo sa sunčanim vremenskim prilikama, stiže nam uskoro i ljeto, koje kalendarski nastupa 21. juna u 7.04 sati.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: