ICMP pokreće novu inicijativu za pronalaženje skrivenih grobnica

Međunarodna komisija za nestale osobe pokreće novu inicijativu za pronalaženje masovnih grobnica u Bosni i Hercegovini. Dok je više od 23.000 od 31.000 osoba nestalih u BiH tokom rata pronađeno i identifikovano – što je omjer identifikacija kakav nije zabilježen drugdje u svijetu – ICMP je dosljedan u nastojanju da neprekidno podsjeća predstavnike vlasti i javnost da više od 7.000 porodica još uvijek ne zna kakva je sudbina njihovih bližnjih. Ključno je da se potraga za nestalima nastavi. Sa protokom vremena postaje sve teže prikupiti informacije koje će dovesti do otkrivanja skrivenih grobnica – ali je takve grobnice još uvijek moguće pronaći, a ICMP sarađuje sa nadležnim institucijama kako bi osigurali da se poduzima svaki mogući korak ka njihovom otkrivanju.
Prijava lokacije je aplikacija jednostavne upotrebe, kojoj se može pristupiti putem ICMP-ovog Centra za upit. Omogućuje prijavu masovnih grobnica i drugih lokacija na kojima se mogu nalaziti posmrtni ostaci nestalih osoba. Informacije se mogu unijeti anonimno ili sa kontakt podacima.

ICMP će održati konferenciju za medije sa ciljem predstavljanja aplikacije prijava lokacije u 12:00 sati u srijedu, 28. juna 2017. godine, u Sarajevu. Direktor ICMP-ovog Odjela za razvoj sistema baza podataka, Adnan Rizvić, pojasnit će kako Prijava lokacije funkcioniše te kako je javnost može koristiti za prijavu informacija. Rukovodilac ICMP-ovog Programa za zapadni Balkan, Matthew Holliday, dat će više informacija o trenutnom statusu procesa pronalaženja i identifikacije nestalih osoba u Bosni i Hercegovini i opisati korake koje je potrebno poduzeti kako bi se održao tempo u ovom procesu, a porodice nestalih počele primati potporu koja im je zagarantovana. Munira Subašić iz udruženja Majke enklava Srebrenica i Žepa obratit će se javnosti apelom za iznošenje informacija koje mogu dovesti do otkrivanja lokacija skrivenih grobnica.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: