I u BiH ima zaraženih krpelja

Foto: CropixTri osobe u Hrvatskoj pale su u komu nakon što su ih ugrizli zaraženi krpelji. Kako izvještavaju hrvatski mediji, sva tri pacijenta smještena su na Kliniku za infektivne bolesti u Zagrebu, a krpelji su kod njih izazvali meningoencefalitis.

Njihov oporavak za sada je neizvjestan. Inače, u Hrvatskoj se od maja zbog ugriza krpelja liječilo 11 pacijenata od kojih je većina imala tešku upalu moždane ovojnice.

Svi pacijenti su uglavnom poljoprivrednici iz kontinentalnog dijela Hrvatske gdje postoje područja poznata po krpeljima koji mogu izazvati težak oblik bolesti, piše Dnevni avaz.

Tragom ove informacije, provjereno je da li i u BiH bilo sličnih slučajeva.

Kod nas se bilježe ugrizi krpelja s lokalnim promjenama na koži u smislu Lajmove bolesti. Podaci govore da i kod nas ima zaraženih krpelja, a Hrvatska je odranije poznata po nekim područjima gdje ima takvih krpelja.

Mi do sada nismo imali nijedan teži oblik zaraze ili nešto slično onom što se dešava u Hrvatskoj – kaže za „ Dnevni avaz“ federalni epidemiolog dr. Jelena Ravlija.

Na Infektivnoj klinici KCUS-a rečeno je da je ove godine evidentiran povećani broj ugriza krpelja. Srećom, osim kožnih manifestacija ugriza kod osoba koje su zatražile ljekarsku pomoć, drugih posljedica nije bilo.

Šta je Lajmova bolest?

Simptomi Lajmove bolesti su kožne promjene, otekline i crvenilo, koji se javljaju četiri sedmice nakon ugriza krpelja.

Moguća je pojava i temperature i oticanje limfnih čvorova u blizini mjesta ugriza, a kasnije se mogu javiti bolne otekline zglobova.

U vrlo teškim i neliječenim slučajevima može biti zahvaćen i centralni nervni sistem. Bolest se liječi antibioticima i lijekovima
protiv bolova.

Mojevijesti.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.