I roditelji trebaju voditi računa da djeca ne nose preteške torbe

Jedna od bitnih stavki u opremanju učenika je I kupovina školske torbe koja često može biti uzrok raznih zdravstvenih problema. Stručnjaci upozoravaju da su školske torbe s knjigama I priborom u prosjeku teške od 17 do 23 posto dječije težine, iako Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje da taj postotak ne bi smio Biti veći od 10 posto. U Ministarstvu obrazovanja Kantona Sarajevo ističu da su u saradnji sa Kantonalnim ministarstvom zdravstva dali uputstvo školama u kojem je navedeno upravo to da maksimalna težina školske torbe s priborom i potrebnom opremom ne smije biti veća od 10 posto ukupne tjelesne težine djeteta.

– Kako bi to postigle, škole ne smiju insistirati na teškoj opremi i priboru. Osim toga, moraju prilagoditi školske rasporede kako bi broj udžbenika bio jednako raspoređen po danima. Naložili smo školama,koje su u mogućnosti, da obezbijede ormariće kako bi učenici višak knjiga i pribora ostavili u učionicama – objašnjava Srećko Žmukić,stručni saradnik za osnovno i srednje obrazovanje u Ministarstvu obrazovanja KS. Dodaje da, ukoliko roditelji primijete da nastavnici nepoštuju ove upute, mogu toprijaviti upravi škole,a po potrebi i nadležnoj prosvjetnoj inspekciji. -No, nije samo dužnost nastavnika da vode računa o težini školske torbe već i roditelji treba da paze da njihova djeca ne nose na nastavu opremu koja im toga dana nije potrebna- kaže Žmukić.

U Ministarstvu prosjevte i  RS ističu da im je poznato da je preporučena težina koju dijete ranog osnovnoškolskog uzrasta može da nosi 10 posto njegove težine,ali dodaju da u proteklom periodu nisu imali pritužbi roditelja da je učenička torba preteška.

-Prilikom odabira torbi roditelji trebaju nastojati da ne uzmu onu koja je preteška sama od sebe.Značajan udio u težini torbe ima i pribor, te i tu treba voditi računa da se dijete ne opterećuje glomaznim pernicama, sveske ne trebaju biti A4 formata i tvrdog poveza i slično kazala je načelnica Odjeljenja za predškolsko vaspitanje i osnovno obrazovanje u resornom ministarstvu Duška Radmanović.

Ona je istakla I da roditelji trebaju voditi računa da dijete nosi udžbenike I sveske po rasporedu.

-Ministarstvo radi i na pravilniku o standardima za izradu udžbenika, kojima će,između  ostalog, biti propisana i preporučena težina udžbenika- dodala je Radmanović.

MAKSIMALNA TEŽINA

Na osnivu prosječne tjelesne težine za djecu školskog uzrasta koju je dala Svjetska zadrvstvena organizacija, školska torba prvačića maksimalno smije težiti dva kilograma. Torba učenika trećeg razreda trebala bi najviše biti teška 2,5 kilograma, petog razreda oko 5,2 kilograma, a učenika osmog razreda 5,5 kilograma.

Dnevni avaz.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: