I nakon popisa, popis

Građani BiH i njihova imovina popisana je nakon 15 dana angažmana 19 hiljada popisivača u 144 opštine u BiH. U Agenciji za statistiku BiH koja je koordinisala cijeli proces tvrde da je popis okončan uspješno i da nije bilo većih neregularnosti koje bi ugrozile ili dovele u pitanje rezultate popisa. “Nijedan popis nigdje u svijetu nije uspio da popiše sve osobe u jednoj državi. Mi smo zadovoljni jer smatramo da smo blizu toga, imamo puni obuhvat koji nam je potreban za dalje analize”, kaže Zdenko Milinović, direktor Agencije za statistiku BiH.

Do 20. oktobra popisni materijal će biti dostavljen u centralnu lokaciju u Istočnom Sarajevu. Potom počinje druga faza popisa, odnosno priprema materijala za skeniranje. Od 2. do 10. novembra biće sproveden i kontrolni popis u 110 opština, na uzorku od 50 hiljada osoba, kaže Milinović: “Na osnovu toga ćemo ocijeniti pouzdanost rezultata popisa stanoništva u BiH”.

NVO: “Bilo je neregularnosti”

Suprotno od ovoga nevladine organizacije koje su pratile popis tvrde da je stanje na terenu sasvim drugačije i da je bilo dosta neregularnosti koje bi mogle zasjeniti popis stanovništva. Predstavnik kampanje “Popismonitor” Dalio Sijah kaže da su neregularnosti uočene u 44 opštine i to najviše u Sarajevu, Banjaluci i Srebrenici: “Procjenjuje se da je upitan kredibilitet sprovođenja popisa u preko 500 popisnih krugova. Postoje osnovane sumnje u bar 20 odsto ispunjenih popisnica da li su one vjerodostojne”.

Cijeli proces nadgledalo je 28 stranih posmatrača. Direktor Kancelarije za statistiku Evropske komisije Eurostat, Pieter Everaers, tvrdi da se stanje na terenu tokom i nakon popisa ne razlikuje mnogo od postupaka koji su vođeni širom svijeta: “Premda su uočeni specifični manji incidenti, kao što je slučaj u svakom popisu u drugim zemljama širom svijeta ili u evropskim zemljama, moj zaključak je da je popisivanje u BiH proteklo glatko i u skladu sa utvrđenom metodologijom i međunarodniom preporukama”, rekao je je Everaers.

Ne manipulisati podacima

Koordinator za popis Savjeta ministara BiH Damir Hadžić čestitao je svima na uspješno obavljenom poslu, rekavši da je nadležnost saopštavanja rezultata popisa na Agenciji za statistiku BiH. To znači da niko ne može da manipuliše rezultatima popisa, kaže Hadžić. “Nema osobe niti institucije mimo Agencije za statitstiku koja može prije 90 dana dati bilo kakvu informaciju ili rezultata za koji možemo reći da je relevantan. Dakle poruka za one koji već znaju rezultate, da ugrožavaju integritet popisa stanovništva, ugrožavaju državni projekat od velikog interesa i projekat koji će prema svemu sudeći biti označen kao jedan od rijetko uspješnih u BiH”.

U Republici Srpskoj suspendovano je 12 popisivača koji su kršili procedure a riječ je o Srebrenici, gdje su popisivači popisivali građane u ugostiteljskim objektima ili pokušali iznijeti popisni materijal izvan BiH. Prvi preliminarni rezultati popisa, koji je koštao 46 miliona maraka, biće saopšteni nakon 90 dana.

DW

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: