I gume na autu uzimaju se na rate

Građani BiH već godinama posežu za kreditima kako bi isfinansirali svakodnevne životne troškove koje ne mogu podmiriti redovnim primanjima. Za većinu njih poseban problem predstavlja svaki imalo veći izdatak koji si ni približno ne mogu priuštiti svojim primanjima, piše Večernji list BiH.

Istraživanja su pokazala i da čak 73,1 posto stanovništva u BiH redovno posuđuje novac, odnosno za većinu dodatni udar nabudžet predstavlja svaki iznenadni trošak veći od 50 maraka. A takvi troškovi pojavljuju se vrlo često, od godišnjih odmora, polaska u školu, spremanja zimnice, ali i zamjene guma.

Upravo ovo posljednje trenutno zadaje najveće brige. Naime, 15. april datum je od kada na svoje motorne ljubimce stavljamo ljetne gume.

Ako prošlogodišnje više ne možemo koristiti, preostaje nabava ljetnih, što nije mali udar na kućne budžete, imajući u vidu kolika je cijena jedne gume pristojne kvalitete.

Za komplet guma za automobil niže srednje klase potrebno je izdvojiti oko 500 maraka, i tu nastaje problem. Plaće su nedovoljne za najosnovnije troškove.

Osim što pravodobna izmjena čuva gume, ona je i veliki sigurnosni efekat. Automobil se u svim tipičnim proljetno-ljetnim situacijama ponaša mnogo sigurnije.

Pojednostavljeno, sa zimskim gumama mnogo ćete lakše izletjeti s ceste u zavoju ili se zabiti u automobil ispred vas i na mokrom i na suhom asfaltu.

Pojedine banke ovakvu situaciju uvidjele su kao mogućnost za vlastitu zaradu pa su počele s reklamiranjem mogućnosti nabave guma na rate.

“Kod većine renomiranih distributera, kupovinu ljetnih guma možete obaviti na rate”, navode.

Ništa čudno, s obzirom na činjenicu da prosječna plaća iznosi 914 maraka, a veliki broj zaposlenih je ispod toga prosjeka, tako da je zamjena guma, koja je u ostatku svijeta sasvim običan trošak, kod nas nešto za što treba posegnuti za kreditom. Za kreditom se poseže i kod registriranja vozila, troškovima održavanja, a na koncu i zbog hrane, vrteći se tako u začaranom krugu, piše Večernji list BiH.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: