Husić pojasnio šta je dogovoreno, a šta Sindikat radnika rudnika i dalje traži

Na sjednici Upravnog odbora Samostalnog sindikata radnika rudnika Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH), zakazanoj za danas u 13 sati u Brezi, sindikalni povjerenici će predstaviti svoje izvještaje, nakon što su članstvu predočili ono što je do sada dogovoreno u socijalnom dijalogu s pregovaračkim timom Vlade FBiH.

Ovo je za Faktor potvrdio predsjednik Sindikata Sinan Husić, koji je rekao da će na sjednici biti donesena odluka o nastavku socijalnog dijaloga.

Tokom pregovora koji su završeni sinoć kasno prihvaćeno je 10 od 13 zahtjeva Sindikata radnika u rudnicima.

– Nije usaglašena smjena generalnog direktora Elektroprivrede BiH (EPBiH) Admira Andelije, direktora Rudnika Kreka Huseina Trumića i plaćanje dnevnica radnicima za vrijeme obustave rada – kaže Husić.

Proizvodnje u sedam rudnika u sastavu Koncerna EPBiH nema već osmi dan, a sinoćnji pregovori vođeni su na osnovu 13 zahtjeva, koje je Sindikat usvojio na vanrednoj sjednici Upravnog odbora održanoj u nedjelju u Tuzli.

– Mi želimo nastaviti pregovore i to ćemo potvrditi danas, da li će nastavak biti večeras ili sutra, ovisi od socijalnih partnera – zaključio je Husić.

Vlada i Sindikat usaglasili su, između ostalog, da će EP BiH sačiniti plan i program uvezivanja radnog staža svim radnicima u rudnicima, kao i da će sredstva iz povećanja cijene uglja ići na uplatu doprinosa, a ostatak, ukoliko ga bude, bit će usmjeren na vraćanje dugova po tom osnovu. Dio zahtjeva koji je dogovoren podrazumijeva i odgodu primjene dva nova pravilnika o radu i radnom učinku, a njihov tekst će biti usaglašen do 30. aprila naredne godine.

(Faktor)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.