HRVATI IZ BIH NE ŽELE BIOMETRIJSKE PASOŠE

Biometrijska groznica” koja je posljednjih mjeseci zahvatila stotine hiljada bosanskohercegovačkih građana zaobišla je većinski hrvatske kantone u Federaciji, piše Večernji list.
Dok se u Sarajevu, Tuzli, Zenici, Banjoj Luci i nekim drugim gradovima prave redovi isped šaltera gdje se izdaju pasoši, u kantonima sa većinskim hrvatskim stanovništvom dnevno se zaprimi svega nekoliko zahtjeva. Razlog je, naravno, poznat. Većina bh. Hrvata posjeduje pasoše  Republike Hrvatske za koje odavno nisu potrebne vize za ulazak u zemlje Europske unije, pa im nove biometrijski pasoši BiH nisu potrebni.

Prema pisanju Večernjeg lista,  u decembru je na području Tuzlanskog kantona podneseno 11.118, a u Sarajevskom kantonu 7.939 zahtjeva za izdavanje biometrijskih pasoša. Na području banjalučke regije bilo je 8.542, a u Zeničko-dobojskom kantonu 6.017 zahtjeva. Potpuno drukčija slika vlada u većinski hrvatskim kantonima, a posebno u Hercegovini. Na području Hercegovačko-neretvanskog kantona decembru izdato je 1.663 biometrijskih pasoša, od čega polovina u Mostaru. Oko 500 novih putnih isprava izdano je u Jablanici i Konjicu, dok je u Neumu izdato tek 12, a u Čitluku 32 pasoša. Još manji interes za nove bh. putne isprave je u Zapadnohercegovačkom  i Srednjebosanskom kantonu. U četiri općine Zapadnohercegovačkog kantona  je izdato 119, a u šest općina SBK-a 312 biometrijskih pasoša.

Večernji list navodi da je uvjerljivo najmanji interes je u općini Kupres, gdje je zadnjeg mjeseca prošle godine izdato samo osam pasoša. Širokobriježani su zatražili 24, a građani Gruda 26 pasoša.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.