Hrišćani danas slave Božić, najradosniji praznik i rođenje Isusa Hrista

Pravoslavni vjernici u BiH i ostatku svijeta danas slave najradosniji praznik Božić, dan rođenja Isusa Hrista. Dolazak Božića najavljuje se zvonima s pravoslavnih hramova na božićno jutro prije svitanja.

Pravoslavni Božić slavi se u duhu brojnih običaja, a prvenstveno porodičnog okruženja. Proslava počinje odlaskom na jutarnju liturgiju na kojoj vjernici koji su postili Božićni post pristupaju “svetoj tajni pričešća”. I pored pandemijskih ograničenja tako će biti i danas.

Nakon liturgije ukućani se okupljaju oko božićne trpeze, mole se Gospodu, a zatim pjevajući tropar “Roždestvo tvoje, Hriste Bože naš”, okreću i lome česnicu – pogaču u koju je stavljen novčić.

Vjeruje se da će onome u čijem dijelu pogače bude novčić naredna godina biti posebno sretna.

Na dan Božića se ne ide u goste, već se Hristovo rođenje proslavlja u vlastitom domu. Hrišćani tradicionalno vjeruju da bi se tog dana svi koji su tokom godine bili u svađi trebali izmiriti te jedni drugima oprostiti.

Prema narodnim običajima, Bogu se prinosi žrtva, odnosno kolje se prase ili janje.

To je blagdan istinske sreće, ljubavi, praštanja i pravde, a vjernici se, čestitajući Božić, pozdravljaju riječima “Mir Božiji, Hristos se rodi”, uz otpozdrav “Vaistinu se rodi”.

(Klix)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: