Holandija protiv ukidanja viza BiH

Ambasadori zemalja članica EU juče na sastanku u Briselu nisu usaglasili stav o ukidanju viza za građane BiH i Albanije jer se tome usprotivila Holandija, saznaju “Nezavisne”.

Ipak, izvor iz Brisela je uvjeren da građani ne treba da strahuju da vize neće biti ukinute na sastanku Savjeta EU, vrhovnog tijela Unije 8. novembra, kako je najavljeno.

Vizna liberalizacija bi onda trebalo da stupi na snagu 15. decembra, mada, kako napominje izvor, datum juče nije spominjan.

Naime, na sastanku je dogovoreno da Evropska komisija promijeni tekst dokumenta o ukidanju viza u pogledu dodatnih sigurnosti da bezvizni režim neće biti zloupotrijebljen.

Pojedine zemlje članice zabrinute su da bi se mogao pojaviti problem lažnih azilanata, kao što se desilo nakon ukidanja viza građanima Srbije, Crne Gore i Makedonije.

Bose Hedberg, ambasador Švedske u BiH, rekao je da je nakon ukidanja viza samo iz Srbije i Makedonije u Švedskoj azil zatražilo oko 6.000 građana, zbog čega pojedine zemlje članice traže garancije da se to neće ponoviti sa BiH i Albanijom.

Izmijenjeni tekst će 8. novembra biti predložen u formi “tačke b”, što znači da će biti podložan raspravi, odnosno da neće odmah nastupiti glasanje.

“Iako nije bilo govora o datumu, očekujemo da će tekst biti bez problema usvojen, jer će za izglasavanje pozitivne odluke biti dovoljna kvalifikovana većina, odnosno neće biti potreban konsenzus svih zemalja”, pojasnio je izvor.

Evropska komisija je donijela preporuku za ukidanje viza, a Evropski parlament je odluku potvrdio prošlog mjeseca uvjerljivom većinom.

Ukoliko odluka Savjeta EU bude pozitivna, građani BiH će sa biometrijskim pasošem bez vize moći putovati u sve zemlje EU osim Velike Britanije i Irske, te u Norvešku i Švajcarsku.

Građani BiH u sklopu bivše Jugoslavije nisu imali vizni režim, a vize su uvedene 1992. godine, nakon izbijanja rata, kada su vize uvedene i Hrvatskoj. Vize su Hrvatskoj ukinute 1993. godine, a ostalim bivšim jugoslovenskim republikama osim Sloveniji ostale su na snazi.

(Nezavisne novine)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: