HOĆE LI DRŽAVA INTERVENISATI?: Ulja u trgovinama sve manje, cijene sve više!

Federalna vlada ne kontrolira cijene osnovnih životnih namirnica na tržištu ograničavanjem marži. Zbog šteta nakon suša i drugih vremenskih nepogoda sirovina je sve manje, a cijene, koje se slobodno formiraju, vrtoglavo rastu. Ovih dana svjedoci smo nestašice i poskupljenja ulja u trgovinama, izvještava FTV.

Hoće li država konačno intervenirati iz robnih rezervi i uključiti se kako bi spriječila nelojalnu utakmicu u kojoj najdeblji kraj redovno izvlače građani.

Posljednjih dana u tržnim centrima sve je manje ulja jer je većina zemalja ograničila kvotu izvoza za Bosnu i Hercegovinu. Tako je, naprimjer, Srbija potpuno blokirala izvoz. Poskupljenje je neminovno. Potvrđuje to i glavni uvoznik ulja iz Mađarske za BiH Pero Perić: “Sušna je godina i problemi su sa suncokretom u čitavoj Evropi. Svaka pošiljka ulja je skuplja i cijenu saznamo tek kad ona stigne.”

Nove cijene ulja su već na policama, a do kraja godine uslijedit će i lančano povećanje cijene drugih proizvoda. “Do 12. mjeseca će uglavnom svakih sedam dana na burzama poskupljivati ulje, šećer i brašno”, upozorava Perić.

Kako i sa čime preživjeti pita se sve više građana. Plaće su manje, a broj nezaposlenih raste iz dana u dan. “Prosječna penzija u Federaciji BiH iznosi 351 marku i kad se od nje oduzme ono što se daje za režije i lijekove, ostanu nam tek dvije-tri marke”, kaže Mehmedalija Rapa, dopredsjednik Udruženja penzionera u FBiH.

Zbog  toga je sve više onih koji se hrane u narodnim kuhinjama i dućanima. “Bilo bi mnogo više ljudi u kuhinjama da Vlada nije uvela cenzus od 108 KM. Zato neki penzioneri ne mogu koristiti usluge javnih kuhinje iako su gladni”, ističe Rapa. Hoće li još više građana za egstinciju prebirati po kontejnerima?

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: