Hiljade bh. vozača ‘zrele’ za novo polaganje vozačkog

U BiH ima više hiljada ‘opasnih’ vozača koji su zbog svojih čestih saobraćajnih prekršaja u ovoj godini sakupili više od sedam kaznenih bodova, zbog čega im prijeti ponovni prolazak kroz neke od procedura polaganja vozačkog ispita.

Naime, oni će, u zavisnosti od broja sakupljenih bodova i nakon stupanja na snagu novog pravilnika, proći predavanja o posljedicama koje proizlaze iz nepoštovanja i nepoznavanja saobraćajnih propisa ili će morati ponovno da polažu teoretski dio vozačkog ispita, pišu Nezavisne novine.

Tako zvanični podaci pokazuju da su od početka 2012. godine, zaključno sa 25. oktobrom, u BiH evidentirana čak 8.362 vozača koji su u tom periodu sakupili 10 i više kaznenih bodova, od čega 2.654 u RS, a njih čak 11.217 je sakupilo između sedam i devet tih bodova, a od tog broja 4.045 u RS.

Međutim, ova oblast još nije uređena, jer nije donesen odgovarajući pravilnik, koji bi svjetlo dana, prema najavama, mogao ugledati početkom sljedeće godine.

Ipak, Pravilnik se neće primjenjivati retroaktivno već na vozače koji od dana stupanja na snagu ispunjavaju uslove po broju stečenih i evidentiranih negativnih bodova.

Dakle, ako je neko u decembru dobio dva kaznena boda i nakon stupanja na snagu pravilnika, primjera radi, u martu još pet, na njega će se odnositi te mjere, kao i na one koji u trenutku stupanja na snagu pravilnika ne vrate vozačku dozvolu.

Posmatrajući podatke o broju vozača koji imaju 10 i više bodova po opštinama u RS, evidentno je da ih je najviše u Banjaluci i to 468, te u Prijedoru 227. Isto tako, u Banjaluci i Prijedoru ima i najviše vozača koji su sakupili između sedam i devet kaznenih bodova i to 779, odnosno 330.

U Ministarstvu transporta i komunikacija BiH očekuju da ovaj pravilnik stupi na snagu početkom sljedeće godine, čime će se ova oblast urediti na jedinstven način za BiH.

‘Vozaču kojem je u roku od jedne godine zbog prekršaja određeno najmanje deset kaznenih bodova biće oduzeta vozačka dozvola u trajanju od 30 dana i biće upućen na provjeru poznavanja saobraćajnih propisa’,
naveli su iz Ministarstva i dodali da će vozaču kojem u roku od dvije godine zbog učinjenih prekršaja ponovo bude određeno najmanje deset kaznenih bodova biti oduzeta vozačka dozvola na dva mjeseca.

U Agenciji za bezbjednost saobraćaja RS kazali su da će donošenje ovog pravilnika uticati upravo na najopasnije vozače, a da su to oni s velikim brojem kaznenih bodova. Naveli su da se takav program uspješno pokazao u zemljama regiona i da vozači smanjuju broj prekršaja.

 (Mojevijesti)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.