Hercegovina dobila prvih 10 kilometara autoceste

Autocesta od petlje Međugorje do Međunarodnog graničnog prijelaza Bijača, čime je Hercegovina dobila prvih 10 kilometara autoceste, svečano je otvorena večeras.

Po riječima predsjedatelja Vijeća ministara BiH Vjekoslava Bevande autocesta ima veoma široku poruku.Živim u nadi da je ova dionica početak jadransko-jonske ceste, da će se koridor Vc završiti te da će BiH postati prometno čvorište – kazao je Bevanda.

Ministar komunikacija i prometa BiH Damir Hadžić istaknuo je kako se u ovom trenutku u BiH autocesta gradi i na sjeveru, jugu i centralnom dijelu zemlje.Pred nama je gradnja jadransko-jonske ceste, a ja sam uvjeren kako bi BiH mogla postati važno cestovno središte kada je riječ o jugozapadu Europe, naglasio je ministar.

Izgradnja 10 kilometara autoceste trajala je dvije godine i iznosila je 70 milijuna eura bez PDV-a.Time je BiH spojena s europskom mrežom autocesta, a autocesta na izgrađenoj dionici trenutno se neće naplaćivati, izjavio je direktor JP Autoceste FBiH Ensad Karić.

Podsjetio je kako su izgradnjom ove dionice napravljene značaje uštede koje će biti utrošene na obnovu regionalnih cesta.Inače, uz autocestu izgrađeni su i tri mosta/vijadukta, tunel Bijela Vlaka, petlja Međugorje, bočno naplatno mjesto Međugorje-Zvirovići, odmorište Kravice, čeono naplatno mjesto Zvirovići, Centar za održavanje i kontrolu te GP Bijača. 

Premijer FBiH Nermin Nikšić  kazao je da je ponosan na ono što su uradile domaće kompanije.

– Pokazalo se šta znači kad naše firme i naša pamet preuzmu posao. Naši ljudi mogu napraviti sve što hoće. Dosta je bilo da neki ovu zemlju posmatraju kao koloniju, kad vidite ove vijadukte, ove mostove, tunele vidite šta se može kad smo ujedinjeni – kazao je Nikšić.

On je najavio i da će za dvadesetak dana biti otvorena dionica Tarčin – Vlakovo.

– Dokazat ćemo da smo dato obećanje prije tri godine i ispunili, a to je 105 km. Tada smo rekli da ćemo izgraditi autoputa više nego sve prethodne vlasti. Ukoliko dobijemo priliku, u naredne četiri godine spremni smo napraviti još 90 km, i spojiti Međugorje sa Počiteljem – kazao je Nikšić.

 

(Fena)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: