HELEZ: IZ PRAVA IZVEDENO 3.145 KORISNIKA

Vlada Federacije BiH je na današnjoj sjednici u Mostaru usvojila Informaciju o realizaciji zakona o provođenju kontrole zakonitosti korištenja prava iz oblasti braniteljsko-invalidske zaštite za razdoblje listopad-prosinac.

Federalni ministar za pitanja branitelja  Zukan Helez kazao je na konferenciji za novinare u Mostaru kako je iz prava izvedeno 3154 korisnika.

“Ono što je trend je povećanje putem FNB2. U zadnja tri mjeseca izvedeno je oko 700 korisnika koji su lažni korisnici što su utvrdili revizorski timovi na terenu. Tu ne ulaze povoljne mirovine, one ulaze u MIO, a ušteda po ovom osnovu u našem ministarstvu je 8, 3 milijuna na godišnjoj razini”, kazao je ministar Helez.

Vlada FBiH danas je u Mostaru raspravljala I o Radnoj verziji zakona o povoljnijem umirovljenju kojom bi se objedinile sve povoljne mirovine u Federacij i BiH.

Federalni ministar rada i socijalne politike Vjekoslav Čamber je kazao kako je zaključeno da Federalni zavod za mirovinsko-invalidsko osiguranje u idućih 15 dana mora u potpunosti dostaviti Vladi ukalkulirane financijske efekte koji se odnose na ovaj zakon ,vezano za postojeće korisnike kao i za nove korisnike koji bi ostvarili mirovinu po novom zakonu.

Po Čamberovim riječima, ovo što je danas dostavila radna skupina su apsolutno neprecizni podaci i kao takve ih Vlada ne može razmatrati.

“Što se tiče grupacije koja se žalila da je diskriminirana u odnosu na ostale, dakle oni koji su uzeli otpremnine kao otpušteni iz Vojske Federacije BiH, danas je zaključeno da će njihove isplate teći od 1. siječnja 2012. godine s tim da je najvjerojatnija opcija da će oni te otpremnine koje su uzeli, ukalkulirati u otplate duga prema njima na račun mirovine”, kazao je Čamber.

Na pitanje odnosi li se to na 250 časnika HVO-a, koji dobivaju upola manje mirovine od kolega u Armiji BiH, ministar Čamber je kazao kako su njihovi zahtjevi zadovoljeni interventnim zakonom koji je donesen u lipnju prošle godine.

“I za njih vrijedi da će dobiti zaostatke, samo je potrebno Mirovinsko-invalidsko osiguranje i u federalno Ministarstvo rada i socijalne politike dostaviti evidenciju o njihovim zadnjim plaćama, i nakon toga će njihova prava početi teći”, naveo je Čmber.

“Što se tiče novih korisnika vezanih za novi zakon, to se odnosi na pripadnike MUP-a i HOS-a koji su u to vrijeme bili pripadnici oružanih snaga BiH. Riječ je o 500 pripadnika MUP-a i otprilike od 70 do 100 pripadnika HOS-a. To je otprilike 2 milijuna maraka izdvajanja na mjesečnoj razini”, istaknuo je Čamber.

 (Fena) 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: