Hag: Potvrđen zločinački poduhvat, prekinuto suđenje jer Praljak tvrdi da je popio otrov

Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju izrekao je pravomoćne presude u predmetu protiv bivših političkih i vojnih vođa samoproglašene Herceg-Bosne – Jadranka Prlića, Brune Stojića, Slobodana Praljka, Milivoja Petkovića, Valentina Ćorića i Berislava Pušića.

Slobodnu Praljku je konačnom je presudom potvrđena je kazna od 20 godina zatvora.

“Slobodan Praljak nije ratni zločinac. S prezirom presudu”, rekao je tada Praljak, nakon čega je popio nešto iz bočice.

“To je otrov koji sam popio”, kazao je Praljak, nakon čega je izricanje presude prekinuto.

Bruni Stojiću, koji je u vrijema rata bio načelnik Odjela obrane, te je bio zadužen za većinu sastavnica oružanih snaga Herceg-Bosne, odnosno HVO-a, također je potvrđeno 20 godina zatvora.

Žalbeno vijeće Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju u srijedu je, u okviru žalbene presude bosanskohercegovačkoj šestorici utvrdilo da je postojao međunarodni oružani sukob u BiH i stanje okupacije, a potvrdilo je i postojanje hrvatskog udruženog zločinačkog pothvata s ciljem etničkog čišćenja dijelova BiH.

Žalbeno je vijeće utvrdilo da je prvostupanjskom presudom pravilno utvrđeno postojanje međunarodnog oružanog sukoba, te da je pravilno utvrđeno da je Hrvatska provodila kontrolu preko lokalnih tijela u Herceg Bosni što potvrđuje da je postojalo stanje okupacije. Žalbeno vijeće odbacilo je i žalbene osnove u kojima se tvrdilo da nije postojao udruženi zločinački pothvat.

Raspravno vijeće je većinom glasova, uz suprotno mišljenje predsjedavajućeg suca Jeana Claudea Antonettija, u prvostupanjskoj presudi zaključilo je da je sukob između HVO-a i Armije BiH 1993. i 1994. godine bio međunarodni sukob uz umiješanost Hrvatske te da je većina zločina nad muslimanskim stanovništvom Herceg-Bosne za koje su se teretili optuženi počinjena u okviru udruženog zločinačkog pothvata u kojem je sudjelovao i dio političkog i vojnog vodstva Republike Hrvatske, uključujući i predsjednika Franju Tuđmana.

Jadranku Prliću, nekadašnjem čelniku Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i predsjedniku Vlade samoproglašene Hrvatske republike Herceg-Bosne, odbijena je žalba u cjelosti te potvrdilo osuđujuću presudu za sudjelovanje u udruženom zločinačkom pothvatu.

Žalbeno vijeće potvrdilo mu je kaznu od 25 godina.

Kad je pitanje žalbe na kazne u prvostupanjskom postupku, svi osim Praljka su se žalili.

Sve žalbe i obrane, i tužitelja su odbačene.

“Sva šestorica su osuđeni za brojne i teške zločine”, naveo je Agius.

Najviše žalbi odnosi se na sudjelovanje u udruženom zločinačkom pothvatu, a Žalbeno vijeće kaže da one čine i najveći dio presude.

Optuženi osporavaju da je konačni cilj, koji su dijelili prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman i drugi lideri, bio osnivanje posebnog entiteta i ujedinjenje Hrvata.

Argumenti su im odbačeni, iako je svih šest žalitelja osporavalo da se kroz udruženi zločinački pothvat imalo za cilj hrvatsku dominaciju kroz entičko čišćenje.

Iako se Praljak žalio da je, napuštajući sve dužnosti u HVO-u, time i prestao biti dio udruženog zločinačkog pothvata.

No, Žalbeno vijeće potvrđuje njegov doprinos udruženom zločinačkom pothvatu.

Neke aspekte Pušićevih žalbi Vijeće smatra valjanim, te ukida tri konstatacije za dopinos udruženom zločinačkom pothvatu. Ipak potvrđuje većinu konstatacija koje su temelj za zaključak da je značajno doprinio pothvatu.

Nadalje, Žalbeno vijeće smatra i da je počinjena greška jer nije obrazloženo mišljenje zašto optuženi nisu odgovorni za brojne zločine po udruženom zločinačkom pothvatu, te navodi Prlićevu odgovornost za 26 odvojenih incidenata, Stojićevu odgovornost za 30, Praljkovu za 32, Petkovićevu za 18, Ćorićevu za 31, te Pušićevu odgovornost za 35 incidenata.

Tužitelji traže da Žalbeno vijeće ispravi te greške, izvrši novo preispitvanje, utvrdi zadovoljenje, ukide oslobađajuću i donese osuđujuću presudu te odredi veću kaznu.

Žalbeno vijeće odbija nalog za novo suđenje ili da određena pitanja vrati u novi postupa, te odbija izreći osuđujuće presude.

(Aljazeera)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: