Gužve na granici: Nisu Doljani i Ivanica jedini prijelazi, postoje i alternativni!

Sezona je godišnjih odmora i ljetovanja. Mnogi građani BiH odlučuju se za najbliže destinacije i odmor u jedinom bh. gradu na moru ili susjednim državama. Međutim, geografska blizina ne znači i da ćete brzo stići do obala Jadrana. Velike su šanse da ćete na graničnom prijelazu provesti sate i sate, možda čak i više vremena nego u vožnji.

U Bh. auto-moto klubu (BIHAMK) kazali su da su od početka sezone najduža zadržavanja na jugu naše zemlje zabilježena na graničnim prijelazima Doljani i Ivanica. Na ovim prijelazima čeka se najčešće sat do dva.

Najmanje gužve, kažu u BIHAMK-u, evidentirane su na graničnim prijelazima Crveni Grm, Orahovlje i Kamensko. Na Bijači je situacija promjenjiva. Na izlazu iz BiH zadržavanja ne budu duža od 20 minuta, ali se zna desiti da međuprostor između našeg i prijelaza Hrvatske (Nova Sela) bude potpuno popunjen u tri kolone, najčešće vikendom.

U BIHAMK-u kažu da je teško unaprijed procijeniti koji je put najbolje izabrati jer nema nekog posebnog pravila, zbog čega preporučuju vozačima, kada se nalaze u blizini Čapljine, da pozovu njihov broj 1282 putem kojeg se mogu informisati o trenutnom stanju.

Među najpoznatijim i “najpopularnijim” graničnim prijelazima svakako su Doljani, nismo sigurno da li je to zbog navike ili zato što je jednostavno doći do njega, magistralnom cestom M-17 od Čapljine prema Metkoviću.

Međutim, ukoliko ikako možete izbjegnite ga, posebno vikendom. Bolje je izabrati neki drugi prijelaz, pa makar morali duže voziti, jer ćete vrijeme svakako izgubiti čekajući na prelazak granice u Doljanima. Ukoliko putujete prema Splitu ili dalje prema sjeverozapadu vjerovatno vam je bolje rješenje da odete na GP Kamensko, do kojeg dolazite preko Livna ili Tomislavgrada.

Jučer se najduže čekalo na GP Ivanica, oko dva sata, pa iz Granične policije BiH apeluju na građane koji putuju prema Dubrovniku da koriste najbliže ili susjedne granične prijelaze sa manjom frekvencijom, a u ovom slučaju to je prijelaz Trebimlja.

Također, objasnili su nam da se umjesto GP Doljani mogu koristiti prijelazi Gabela, Zvirići, Bijača, Crveni Grm i Orahovlje, a umjesto GP Bijača prijelazi Zvirići, Crveni Grm i Orahovlje.

Oni koji putuju prema crnogorskom primorju umjesto GP Zupci mogu koristiti alternativni prijelaz Klobuk.

Jasminka Mujić iz Granične policije BiH ponovila je da je teško predvidjeti kada će na kojem prijelazu biti najmanja gužva, pa je preporučila putnicima da se prije namjeravanog putovanja informišu o trenutnom stanju na graničnim prijelazima. Zato svi koji kreću na put neka obavezno zapišu broj 1282.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: