Granična policija BiH upozorila građane da provjere rok važenja pasoša

S obzirom na povećanu frekvenciju putnika i prijevoznih sredstava tokom turističke sezone na graničnim prijelazima Bosne i Hercegovine, Granična policija BiH apelira da prije putovanja u inostranstvo građani provjere validnost putnih isprava.

„Preporučujemo da provjere rok važenja putnih isprava i da ne koriste putne isprave koje su nadležnom organu prethodno prijavljene kao izgubljene ili ukradene“, navodi se u saopćenju Granične policije, te se dodaje kako su apel uputili u cilju smanjenja vremena zadržavanja i omogućavanja nesmetanog prelaska državne granice.

Istaknuli su kako su u periodu 1. januara 2015. – 22. juna 2016. privremeno oduzeli 361 bh. dokument za koji je prilikom graničnih provjera utvrđeno da nisu validni za prelazak državne granice.  Radi se o dokumentima koji su u raspoloživim bazama podataka IDDEEA, INTERPOL-a i policijskih agencija u BiH oglašeni kao nevažeći/poništeni, izgubljeni/ukradeni ili dokumenti za kojima su raspisane potrage.

„Kada je riječ o vrsti dokumenata, oduzeto je 180 pasoša i 179 ličnih karti. U istom periodu otkriveno je 986 dokumenata koje potražuje Interpol. Najveći broj oduzetih ličnih dokumenata je državljana Hrvatske (556), Njemačke (146), Slovenije (51), Austrije (34), Španije (34), Poljske (30), Švicarske (23), Crne Gore (12), Srbije (11), Italije (11) i Holandije (10). Ostali oduzeti dokumenti su državljana Andore, Australije, Belgije, Češke, Danske, Finske, Francuske, Indije, Irske, Kipra, Latvije, Rumunije, Portugala, Slovačke, Velike Britanije i SAD-a“, dodaje se u saopćenju.

Također se doznaje kako su u prvih pet mjeseci ove godine u 54 slučaja privremeno oduzeli 69 dokumenata za koje postoji sumnja da su falsificirani: Oduzeto je 14 pasoša, 12 CEMT dozvola, 13 zelenih kartona, osam ličnih karti, sedam vozačkih i dvije saobraćajne dozvole, tri vize i dr.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: